Пет. сеп 22nd, 2023

KO JE VIDIO – VIDIO: Načelnik Broda Zoran Vidić kratkim rokovima ograničava ponuđače

ZJN BiH izuzetno je loš po budžete, ali i izuzetno dobar za sve koji bi lako da se „provuku kroz sve njegove rupe. Odlučio je tako Vidić da ponuđačima ostavi tek po četiri dana za preuzimanje tenderske dokumentacije, koja propisuje uslove za ponuđače od kojih bi pazario novo terensko vozilo, koji bi održavali javnu rasvjetu, održavali i popravljati lokalne puteve i izgraditi jednu porodičnu kuću u Mjesnoj zajednici Novo Selo. Sve ovo iz bužeta plaća ne tako malo – 144.012 KM. 

 

 

Načelnik Broda i nekad ljuti skupštinski opozocionar iz redova SDS i teški kritičar nesporno kriminalne vlasti SNSD-a Zoran Vidić voli da koristi rupe u zakonima, naročito u onom o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini. Odlučio je da ponuđačima ostavi tek po četiri dana za preuzimanje tenderske dokumentacije, koja propisuje uslove za ponuđače od kojih bi pazario novo terensko vozilo, koji bi održavali javnu rasvjetu, održavali i popravljati lokalne puteve i izgraditi jednu porodičnu kuću u Mjesnoj zajednici Novo Selo. Rokove je maksimalno skratio, a sve ovo iz bužeta plaća ne tako malo – 144.012 KM.

 

Zakon o javnim nabavkama BiH izuzetno je loš po budžete, ali i izuzetno dobar za sve koji bi lako da se „provuku kroz sve njegove rupe. Upravo to je iskoristio Vidić.

 

Tender za nabavku terenskog vozila raspisao je 17. marta i ostavio rok za preuzimanje dokumentacije samo do 21. marta, uslovi za održavanje javne rasvjete objavljeni su 16. marta s rokom preuzimanja do 19. marta, za gradnju kuće u Novom Selu sve je bilo javno samo od 22. do 25. marta, a za održavanje i popravku lokalnih puteva od 25. do 29. marta.

 

Tenderi koje je raspisao su konkurentski postupci, a ZJN baš u njima ne propisuje minimalni rok za dostavu ponuda. Ugovornom organu obavezan je samo da taj rok bude „dovoljno dug da ponuđačima da dovoljno vremena za pripremu ponuda na stvarno konkurentskoj osnovi“.

 

Međutim, samo četiri dana nisu dovoljna za preuzimanje dokumentacije. Osim toga, Vidić je u dva, od ukupno četiri slučaja, ubrojao i dane vikenda pa se rok za ponuđače zapravo svodi na dva radna dana. Upravo zato Centar za razvoj medija i analize upozorio je Agenciju za javne nabavke u BiH kako ovakva praksa šteti principima otvorene i pravične konkurencije u javnim nabavkama.

 

Podsjetili smo i na izvještaj o monitoringu za 2015. godinu u kojem je navedena nepravilnost razlike roka za prijem ponuda iroka za dostavu ponuda, a preporuka Agencije u vezi s tim glasila je:

 

„Članom 55. stav (1) Zakona o javnim nabavkama (u daljnjem tekstu: Zakon) definisano je da ugovorno tijelo, izuzev u slučaju iz tačke d) ovog stavka, kandidatima/ponuditeljima mora tendersku dokumentacijuučiniti dostupnom, na način za koji se opredijeli kandidat/ponuditelj, i to:

 

a) osobno preuzimanje u prostorijama ugovornog tijela;

 

b) na pismeni zahtjev kandidata/ponuditelja;

 

c) zajedno sa pozivom za dostavu ponuda;

 

d) objavom tenderske dokumentacije na Portal javnih nabava na što će ukazati u obavijesti o nabavi, uskladu sa podzakonskim aktom koji donosi Agencija.

 

Stavkom (2) istog članka navedeno je da kada kandidat/ponuditelj uputi zahtjev za dostavu tenderske dokumentacije, ugovorno tijelo otprema tendersku dokumentaciju odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana prijema zahtjeva. Ako je ugovorno tijelo odredilo skraćene rokove za dostavu ponuda, odnosno zahtjeva za sudjelovanje, u skladu sa ovim zakonom, krajnji rok za otpremu tenderske dokumentacije je dva dana. Međutim, ne postoji zakonska mogućnost da ugovorno tijelo vremenski ograniči preuzimanje tenderske dokumentacije prije roka za podnošenje ponuda.“

 

Kako se ovim, između ostalog, krši načelo aktivne i otvorene konkurencije, CRMA je pitala:

 

„Čemu dovoljno dug rok za dostavu ponuda, ako ponuđači nisu imali vremena saznati za javnu nabavku i preuzeti tendersku dokumentaciju, što bi činilo njihove ponude formalno neprihvatljivim u slučaju dostavljanja ponude, iako su imali dovoljno vremena za pripremu ponuda?“

 

Agencija je potom tražila Vidićevo objašnjenje. On se „zaklonio“ Zakonom i naveo da je, po ovom aktu, ugovorni organ obavezan da postupa transparentno. Dovoljnom trasnaprentnošću smatra to što je tenderska dokumentacija objavljena na Portalu javnih nabavki istog momenta kada i obavještenje o nabavci pa je bila jednako dostupna svim potencijalnim ponuđačima, bez bilo kakve diskriminacije.

 

Ne spominjući dalje kratak rok za preuzimanje tenderskih uslova, Vidić je nastavio da spinuje:

 

Opština Brod, naročito vodeći računa o pravu svakog ponuđača na pravnu zaštitu, ostavila je dovoljno dug rok za dostavu ponuda. U potpunosti je u svim postupcima ispoštovana zakonska obaveza prema kojoj je obaveza ugovornog organa da omogući svim zainteresovanim ponuđačima, da u pisanoj formi traže od ugovornog organa pojašnjenje tenderske dokumentacije pravovremeno, ali najkasnije deset dana prije isteka roka za podnošenje ponuda.“ 

 

Ističući „maksimalnu transparentnost“ i navodeći da nije riječ o složenim tenderskim postupcima, načelnik Broda rekao je da su svi mogli da se žale na podatke iz obavještenja o nabavci, iako zna da je sve to potpuno besmisleno za ponuđače u ovakvom sistemu javnih nabavki. Zatvoren je krug – izuzetno loš ZJN je netaknut!

 

Krajnje drsko rekao je da opština u kojoj se ustoličio „Redovno prati izvještaje i uputstva Agencije za javne nabavke BiH, pa s tim u vezi poručio da je pozivanje na izvještaj o monitorinu iz 2015, šest godina nakon dobro utvrđene (loše i, zapravo, kriminalne) tenderske prakse – nije relevantno. Kako mu je ta 2015. godina potpuno „tenderski demode“, naveo je da ponuđači imaju priliku da dokumentaciju preuzimaju i posredstvom mobilne aplikacije, „sa bilo koje lokacije, u bilo koje doba dana i noći, svi 24 sata“.

 

Nakon sedam kucanih strana pokušaja da objasni maksimalnu transparentnost, zaključio je:

 

U sva četiri predmetna postupka javne nabavke, Opština Brod je okončala postupke dodjelom ugovora u skladu sa uslovima tenderske dokumentacije i u okviru procijenjene vrijednosti svake pojedinačne nabavke.“ 

 

Direktor Agencije za javne nabavke Tarik Rahić – sliježe ramenima. Svjestan Vidićeve moderne tenderske prakse, kaže:

 

„U konkretnom slučaju se ne može eksplicitno tvrditi da je prekršen Zakon i podzakonski akti, medutim, navedeno se može okarakterizirati kao primjer loše prakse koji će kao takav, sukladno odredbama članaka ll. I 12. Pravilnika o praćenju postupaka javnih nabava (,,Službeni glasnik BiH” broj: 72116) biti pikazan u redovitom godišnjem izvješću o praćenju postupaka javnih nabava za prethodnu godinu. Na koncu, upravo zbog problematike koju iznosite u sadržaju svog akta, prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama, čije se usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH očekuje, propisuje se da rok za dostavu ponuda u konkurentskom zahtjevu ne može biti kraći od deset dana od dana objavljivanja obavijesti o nabavi, što predstavlja sistemsko rješenje a navedenog problema.“

 

Poslove plaćene iz budžeta od Vidića su „maksimalno transparentno“ dobili:

 

– „Lada auto“ za isporuku terenskog vozila (29.910 KM bez uračunatog PDV-a)

 

– „Energosistemi“ iz Brčkog za održavanje javne rasvjete (17.093 KM bez PDV-a)

 

– „Enterijer“ iz Broda za gradnju porodične kuće (29.164 KM bez PDV-a)

 

– U četiri lota za održavanje lokalnih puteva pobijedili su „Sins prevoz“ iz Broda (16.957 KM), „DS prevoz“ iz Broda (16.957 KM), „Komvod“ iz Broda (16.974 KM) i „Vudrag“ iz „Broda (16.957 KM).

 

 

IZVOR: Pratimotendere.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *