Kako se račun od 39 popeo na 99 KM: Šta sve plaćamo uz račun za struju

Domaćinstvo koje je potrošilo u aprilu električnu energiju u vrijednosti od 39,71 KM dobilo je ukupan račun od 99,88 KM bez poreza na dodatu vrijednost.

 

Razlog je što su ostali troškovi znatno veliki, odnosno najveće učešće u računu ima mrežarina koju naplaćuju distributivna preduzeća. Upravo je navedenom domaćinstvu iz Banjaluke obračunata mrežarina u iznosu od 39,71 KM. Osim toga, građani još plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije, a ovom domaćinstvu je obračunata u iznosu od 6,49 KM.

 

Mrežarina i naknada za OIE plaća se po potrošenim kilovatima.

 

Uz račun za električnu energiju plaća se još jedna naknada, a to je naknada za uslugu snabdijevanja i ona je fiksna – 2,48 KM svaki mjesec.

 

Kao što smo naveli, najveće učešće u svakom računu za električnu energiju ima mrežarina, a u slučaju domaćinstva koje navodimo za primjer iznosi 53,68 odsto.

 

 

Dakle, građani na računu za električnu energiju plaćaju još mrežarinu i dvije naknade.

 

Potrošači električne energije u Republici Srpskoj od 1. januara naredne godine dobijaće uvećane račune ukoliko Regulatorna komisija za energetiku RS odobri zahtjeve za povećanje mrežarine.

 

Regulatornoj komisiji za energetiku RS za Srpskainfo su potvrdili da je svih pet operatora distributivnog sistema ( “Elektrokrajina” Banjaluka, “Elektro-Bijeljina” Bijeljina, “Elektro Doboj” Doboj, “Elektrodistribucija” Pale i “Elektro-Hercegovina” Trebinje) podnijelo zahtjev za odobrenje tarifnih stavova za korišćenje distributivne mreže za 2023. godinu. Riječ je o mrežnoj tarifi u koju su uključeni troškovi prenosne i distributivne mreže.

 

IZVOR: Srpska info/ Tijana Grujić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *