Ko to u Beogradu predstavlja sportiste iz Istočnog Sarajeva

Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Slavija iz Istočnog Sarajeva juče su potpisali sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji. Potpisali su ga generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić. Zvezdan Terzić je izjavio da je porodica Karađorđević osnovala klub “Slavija” na šta se nadovezao gradonačelnik Ljubiša Čosić, potvrdivši ovu neistinitu informaciju. Lijepo zvuči, ali nije tako. Slavija je osnovana još davne 1908. godine kada je bila dio šireg sportskog društva sarajevskih gimnazijalaca.

 

Piše: Sanja Vasković

 

U redu je da se desi gaf gradonačelniku, tačnije neznanje, ipak je upleten u sve poslove, projekte i sve oblasti života u ovom gradu, ali nije u redu bezuspješno braniti tezu kako političari, pa i ovaj čovjek trebaju biti na čelu sportskih klubova i da od njihove milosti zavisi hoće li neko talentovano dijete otići na takmičenje ili ne, kao što je gradonačelnika branio istoričar i političar i nekadašnji opozicionar Aleksandar Kostović. Od funkcionera zavisi hoće li sportisti imati prevoz na takmičenja, dok se oni voze luksuznim limuzinama, a to gdje treniraju i kako se bore da bi ostvarili neki uspjeh samo njihovi roditelji i treneri znaju. Kada, uprkos svim poteškoćama, postanu najbolji ambasadori svog grada i donesu medalje, u prvim redovima ćete vidjeti te iste političare kako izjavljuju da “imaju njihovu podršku i da će se truditi da obezbijede novčana sredstva”.

 

Novca ima, ali sport, kultura i druge oblasti u ovom društvu sumanutih vrijednosti nikada nisu prioritet u odnosu na projekte koji političarima i njihovim prijateljima donose novac i moć.

 

S obzirom da se često hvale povećanjim davanjima za sport, o sudbini sportista odlučuju obično oni koji nemaju veze ni znanje o sportu, na osnovu pravilnika koji su često fiktivni i pro forme.

 

Od ovih iznosa klubovi jedva preživljavaju. Za godinu dana neki dobiju koliko je mjesečna plata načelnika/gradonačelnika.

 

 

Sportisti u Istočnom Sarajevu, pirodno, ne pričaju mnogo o politici, ne zanima ih, ali njihov život i uspjesi i te kako zavise od politike i toga su svjesni. To je praksa koja se prepisuje sa vrha države pa sve do manjih lokalnih zajednica i to klubovi dobro znaju, da će bez podrške visokih funkcionera propasti. 

 

Ćosić- Slavija, Elek- KK Jahorina, Božović- Famos, treba li dalje nabrajati, ovo su samo neki od primjera. Nažalost, klubovima i igračima trguju da bi pokazali sopstvenu moć i uticaj, a ne što su ljubitelji sporta.

 

Pozvaniji su mnogi ljudi u Istočnom Sarajevu da pričaju o ovom problemu, ali ne pričaju- ćute.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *