Kome opština Istočno Novo Sarajevo dijeli podsticaje za (poljo)privredu, spisak nije dostupan javnosti

Opština Istočno Novo Sarajevo uvećala je iznos sredstava za subvenconisanje privrede i poljoprivrede u sklopu čijeg programa je za 2023. godinu obuhvaćeno preko 600 osoba. Ko su korisnici subvencija, prije svega nepovratnih novčanih sredstava za podsticaj privrede i poljoprivrede iz opštine Istočno Novo Sarajevo nisu nam rekli, tačnije nisu željeli dati spisak na uvid pravdajući to “zahtjevom korisnika podsticaja”, iako je u pitanju javni novac.

 

Piše: Valentina Galović

 

“Prema pokazateljima APIF-a na području opštine Istočno Novo Sarajevo bilo je registrovano 87 nosilaca poljoprivrednih gazdinstava (84 nekomercijalna i četiri komercijalna), te osam kompanija čija je djelatnost poljoprivreda”, navedeno je na internet stranici Opštine Istočno Novo Sarajeva. Nakon javnog poziva objavljenog u aprilu prošle  godine 150 000 KM podsticaja podijeljeni su poljoprivrednicima (privrednicima) sa područja ove opštine. Ko su korisnici bespovratnih novčanih sredstava iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti nisu nam odgovorili, na zahtjev opozicije u SO Istočno Novo Sarajevo, takođe, spiskove nisu dostavljali uz obrazloženje da je Skupština donijela Odluku da imena lica koja su dobila podsticaje ne budu objavljena u skupštinskim materijalima.

 

 

U neformalnom razgovoru sa načelnikom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, Igorom Đokanovićem, dobili smo informaciju da je oko 200 paketa sadnica podijeljeno poljoprivrednicima za njihove okućnice.

 

Otprilike toliko sadnica odvojeno je i za voćarsku, kao i za plasteničku proizvodnju.

 

Kome se dijele podsticaji?

 

U toku jednog od prvih  razgovora sa načelnikom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, Igorom Đokanovićem, rečeno nam je da postoji lista i da uvid nije nikakav problem. Nakon više pokušaja da dobijemo spisak korisnika, na kraju nam je rečeno da će konačna lista ubrzo biti formirana i dostupna za uvid.

 

Na pitanja o tome ko ima pravo da se prijavi na konkurs za podsticaje nismo dobili precizne uslove prijave. Rečeno nam je da poljoprivrednik mora da bude sa prostora Opštine Istočno Sarajevo, te da je formirana posebna komisija koja je odlučivala o tome ko će biti odabrani poljoprivrednici, ali ne i ko je sačinjavao komisiju ili po kojim kriterijumima su poljoprivrednici birani.

 

Korisnike podsticaja, njih preko 600 obuhvaćenih programima podsticaja, iz nekog razloga, kriju.

 

“Što se tiče poljoprivrede mi evo već dvije godine tražimo spiskove kome se dijele podsticaji. Evo sada je načelnik našao Odluku iz 2016. gdje stoji da ne trebaju javno objavljivati imena ljudi koji su dobil podsticaje. Tražićemo da se to promijeni”, rekla je u izjavi za medije nakon jedne od sjednica SO INS odbornica Bosiljka Dunjić.

 

Opština ne provjerava na koji način se koriste podsticaji?

 

Postavlja se pitanje da li se novac svih građana opštine Istočno Novo Sarajevo troši neplanski i neracionalno. Poljoprivrednici se nakon podjele podsticaja ne obilaze, ne provjerava se na koji način se podsticaji koriste, niti se krajnji proizvodi otkupljuju. Nema pokazatelja ni saradnje sa Agrarnim fondom koji djeluje u okviru Grada Istočno Sarajevo i bavi se primarno poljoprivredom. S druge strane, saradnja sa Agrarnim fondom Grada Trebinja je odlična.

 

Nakon otvaranje Hercegovačke kuće 2021. godine u Istočnom Sarajevu za kupovinu proizvoda od Agrarnog fonda Trebinje, koji otkuplju proizvode od hercegovačkih poljoprivrednika, prošle godine izdvojeno je 60 000 KM, dok je Hercegovačka kuća u Istočnom Novom Sarajevu prihodovala 45 000 KM. Godina je završena sa gubitkom.

 

Netransparentnost opštine u radu sa medijima i opozicionim odbornicima nameće pitanje namjenskog trošenja budžetskih sredstava. Prioritet je očigledno podjela podsticaja koja opštini, odnosno razvoju poljoprivrede na području ove opštine za sada ne donosi vidljiviji  napredak.

1 thought on “Kome opština Istočno Novo Sarajevo dijeli podsticaje za (poljo)privredu, spisak nije dostupan javnosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *