Opština Istočno Novo Sarajevo krije kome je dodijelila podsticaje za poljoprivredu

Opština Istočno Novo Sarajevo uvećala je iznos sredstava za subvenconisanje privrede i poljoprivrede u sklopu čijeg programa je za 2023. godinu obuhvaćeno preko 600 osoba. Ko su korisnici subvencija, prije svega nepovratnih novčanih sredstava za podsticaj privrede i poljoprivrede iz opštine Istočno Novo Sarajevo nisu nam rekli, tačnije nisu željeli dati spisak na uvid pravdajući to “zahtjevom korisnika podsticaja”, iako je u pitanju javni novac.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Opštini Istočno Novo Sarajevo obratili smo se i zvaničnim Zahtjevom za slobodu pristupa informacijama tražeći spisak korisnika podsticaja za poljoprivredu na osnovu javnog poziva objavljenog u aprilu prošle godine.

 

Iako Zakon o slobodi pristupa informacijama nalaže da svaki javni organ ima obavezu da objavi takve informacije svakom pravnom  i fizičkom licu, u opštini Istočno Novo Sarajevo je kršenje ovog zakona postalo praksa kada su u pitanju zahtjevi našeg portala. Načelnik opštine Jovan Katić, i načelnik nadležnog odjeljenja Igor Đokanović imali  su  zakonski rok od 15 dana da odgovore na naša pitanja. Iako je zahtjev uredno predat još 10. januara, odgovor do danas nije zaprimljen u našu redakciju.

 

Tako će građani ostati uskraćeni za informacije kome se i na koji način dijeli njihov novac. Netransparentnost ova vrste postavlja pitanja i moguće korupcije u raspodjeli sredstava, s obzirom da naši izvori tvrde da se dio podsticaja dijelio osobama koje se ne bave poljoprivrednom proizvodnjom.

 

Netransparentnost se ogleda kako u radu sa medijima, tako i nedostavljanju odgovora na pitanja opozicionih odbornika.

 

Dalje,  Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo prema podacima iz MEG projekta  finansiranog sredstvima vlada Švajcerske, Švedske i Češke i Delegacije EU u BiH koji prati demoktratizaciju lokane uprave u BIH, od 31 lokalne zajednice koje su predmjet mjerenja,  zauzima tek 29. mjesto.

 

Da li se realizuju odluke koje usvoji Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo, ostaje nepoznato. U isto vrijeme, odbornici nemaju uvid koliko su akata donijeli, koliko ih je realizovano i kakav je status nerealizovanih akata, zaključci su iz 2023. godine. Osim toga, brojni su propusti u evidencijama rada Skupštine čiji je predsjednik Vedran Jovančić.

 

Aplikacija e- Citizen načelnik Katić briše pitanja

 

Upravo su u okviru MEG projekta nadležnim u opštini naložili kreiranje aplikacije koja će povećati transparentnost u radu sa građanima. Tako su na jednoj od sjednica najavili da će načelnik, ali i svi odbornici imati dostupne profile na kojim će im građani postavljati pitanja.

 

Par mjeseci kasnije, aplikacija nije zaživjela u potpunosti, nisu kreirani profili svih odbornika. Pitanja nema, osim naručenog načelniku, a ni odgovora. I na ovaj način smo pokušali dobiti odgovore, ali naše postavljeno pitanje nije ni evidentirano, nego odmah izbrisano.

 

U kršenju Zakona ne vide ništa sporno

 

Čak je i institucija Ombudsmena reagovala na osnovu naše prijave na kršanje prava na informacije. Iako su u više navrata naložili opštinskoj administraciji da nam dostave tražene informacije, odnosno da nam se omogući uvid, iz opštinske administracije su činili sve da do informacija ne dođemo, pa je tako zaposlenica zbog dokumentacije koju zakonski nismo ni trebali imati uz sebe, onemogućila uvid. Na kasnije zahtjeve Ombudsmena, iz Opštine istočno Novo Sarajevo su se ponovo oglušili.

 

Svi ovi primjer pokazuju nizak stepen demokratizacije lokalne uprave i netransparentnosti onih koji su dužni objasniti na koji način troše sredstva građana koji ih plaćaju.

 

Kome opština Istočno Novo Sarajevo dijeli podsticaje za (poljo)privredu, spisak nije dostupan javnosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *