Krivične prijave zbog konkursa za direktora UIO

Generalni revizor za reviziju institucija u FBiH Dževad Nekić koji se kandidovao za direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na kojem je pobijedio Zoran Tegeltija, zatražio je pismeno objašnjenje komisije za izbor o bodovanju i ocjenjivanju kandidata.

 

Nekić je najavio krivične prijave protiv učesnika u ovom aspurdnom izboru za direktora najveće poreske institucije u kojem se izabrani kandidat nalazi u očiglednom sukobu interesa.

Kaže da je proces u kojem je za direktora UIO sa najvišom ocjenom izabran Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija i trezora BiH i po službenoj dužnosti i predsjednik Upravng odbora UIO i konkursne komisije koja je birala rukovodioca, apsurdan i obesmišljen i da ne može da vjeruje kakve se priče serviraju javnosti.

Konkurs je bio zabava za široke mase, a onaj koji je još prije tri mjeseca rekao ime direktora, već tada je prekršio zakon. Čemu onda služi zakon i procedure? Ovo su najgrublja kršenja. Onda treba ukinuti zakon i ništa ne sprovoditi. Jer, ako su spremni u ovom dijelu da krše zakon, možete misliti šta će dalje raditi“, rekao je Nekić za portal CAPITAL.

Priča da je zatražio pismeno od komisije da mu dostave na osnovu kojeg kriterijuma, procedure ili poslovnika je izvršeno bodovanje, te uvid u kompletnu listu.

Ko je donio odluku o raspisivanju izbora za direktora? Ista osoba koja učestvuje u procesu kao kandidat. I onda ta osoba nastavlja biti šef komisiji koja sprovodi proceduru. Po službenoj dužnosti, ministar je član i predsjednik Upravnog odbora. On je trebalo da podnese ostavku na mjesto ministra finansija i kada mu prestane mandat predsjednika i člana komisije, tek tada može da postane kandidat“, objašnjava Nekić.

Govori da je drugi veliki apsurd što su mediji saznali rezultate konkursa, a da kandidati do danas nisu ni o čemu obaviješteni. Rezultati konkursa su, kaže, poslati Savjetu ministara BiH.

Svi obaviješteni osim kandidata

Nisam obaviješten ni o rezultatima, niti kakav je dalji pravni postupak oko podnošenja žalbe ili prigovora. Kao komisija, oni su trebali da nas obavijeste, umjesto toga, neko je rezultate uputio Savjetu ministara i medijima“, kaže Nekić.

Ispričao je da ni rad konkursne komisije nije bio ništa manje apsurdan, posebno kada se radi o intervjuu i njegovom bodovanju.

Apsurdno je da neko daje ocjene na uopštena pitanja. Kad vas neko pita šta vas je motivisalo da se prijavite, kako biste unaprijedili rad UIO, da li ste za jednu ili dvije stope poreza na dodatu vrijednost, ja ne vidim šta je tu tačan odgovor. To je samo vizija kandidata. Zakonom je predviđen kriterijum da je za imenovanje potrebno da je direktor stručan za tu oblast, da pokazuje visoke standarde poštenja i integriteta. Čime su to oni izmjerili? Iz medija znamo za određene kandidate da imaju postupke pred sudstvom. Apsurdno je da onda neko takav bude ocijenjen maksimalnom ocjenom“, rekao je Nekić.

Izjave u vezi rezultata konkursa pokušali smo dobiti i od drugih kandidata, ali nijedan nije želio da komentariše situaciju niti da nam potvrdi da li će se žaliti na ishod.

Podsjetimo, Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH dobio je ocjenu 10 na intervju na konkursu za direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

On je pobijedio bivšeg ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mladena Zirojevića koji je ocijenjen sa 8,5, kao i glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija u FBiH Dževada Nekića koji je dobio osam.

Na konkurs su se prijavili i pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije UIO Svjetlana Perković, te Saudin Terzić i Dženan Musemić.

Upravni odbor UIO čine upravo izabrani Tegeltija, ministarka finansija FBiH Jelka Milićević, ministarka finansija RS Zora Vidović, ekspert iz Republike Srpske Dalibor Tomaš, ekspert Savjeta ministara BiH Ismet Suljendić i Zijad Krnjić, ekspert iz FBiH.

Izjavu od Tegeltije nismo uspjeli da dobijemo iako smo više puta pokušali da ga pozovemo.

CAPITAL: A. P.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *