Misteriozan i jedinstven primjerak – gljiva Krvavi zub pronađena nadomak Rogatice

U potrazi za prirodnim ljepotama i istaživanju arheoloških lokaliteta Ivana Mirković iz Istočnog Sarajeva u šumi nadomak Rogatice opazila je neobičnu gljivu sa jarko crvenim kapljicama na bijeloj osnovi.

Istraživajući o ovoj zanimljivoj gljivi Ivana je ustanovila da se radi o nejestivoj gljivi tzv. Hydenllum peckii ili Devil’s tooth/Bleeding Tooth Funqus ili Krvavi zub koja raste u Evropi i Sjeverenoj Americi, a nedavno je pronađena u Iranu, Koreji i Australiji.

Istraživajući dalje, vidjela sam da je na nekim internet stranicama uvrštena među najčudnije i najinteresantnije gljive na planeti – vjerujem da je to upravo zbog njenog izgleda u ranoj fazi kada ispušta crvenu tečnost i kada je zapravo najljepša. Nažalost, ovaj izgled se vrlo brzo mijenja i gljiva u starijoj fazi postaje smeđa i kao takva nije naročito uočljiva. Srećna sam što sam, osim prirodnih i kulturnih ljepota ovog područja, zapazila i predivne boje ove malene gljive“, rekla je u izjavi za SPIN Info Ivana Mirković koja dodaje da nije mogla zamisliti da će mnogima biti interesantna njena Facebook objava o neobično lijepoj gljivi.

Krvavi zub/Hydnellum peckii/ Bleeding Tooth Funqus

Iako je gljiva “Krvavi zub” otkrivena 1812. godine, naučnici još uvijek nisu u potpunosti proučili njena svojstva.

Ova neobična gljiva izgleda kao da je poprskana krvlju, a nosi nekoliko imena poput krvavi zub, đavolji zub, crveni zub… Naučnici navode da je nejestiva iako njena “krv” ima jaka antibakterijska svojstva.

Veličina gljive je srednja, šešir je nešto veći od 5 cm u promjeru, izgleda poput žvakaće gume sa tankim mirisom jagode, noga je visoka oko 2 cm. Svijetle kapi krvi pojavljuju se na površini šešira, izgleda kao da je obojena krvlju ranjene životinje. Ovu crvenu tečnost stvara sama gljiva kroz pore. „Hydnellum peckii“ pomalo sliči bolesti s prolivenim sokom od klipa ili ribizle.

Riječ “zub” pojavila se u nazivu nije slučajno. Kada “Hydnelum peck” raste, na njegovim ivicama se pojavljuju šiljaste formacije.

Budući da se javlja se u četinarskim šumama na teritoriji Evrope i Sjeverne Amerike, još uvijek je njena pojava na našim prostorima enigma koja zahtijeva detaljnije istraživanje naučnika iz ove oblasti.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *