Пет. дец 1st, 2023

Mitrović se vozio u iznajmljenom automobilu: Revizori našli BROJNE NEPRAVILNOSTI u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH

Iako je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH imalo u prošloj godini na raspolaganju devet službenih vozila, tadašnji ministar Vojin Mitrović jedno vrijeme se vozio u iznajmljenom vozilu.

 

Nakon toga je koristio svoje privatno vozilo i naplaćivao od ministarstva gorivo, putarine, a uzimao je novac čak i za pranje vlastitog automobila!

Ovo su samo neke od nepravilnosti koje se navode u izvještaju o obavljenoj finansijskoj reviziji za 2022. godinu u Ministarstvu transporta i komunikacija, na čijem se čelu nalazio ministar Vojin Mitrović. Revizori su ovom ministarstvu dali mišljenje sa rezervom te upozorili na niz nepravilnosti.

Službena vozila

U izvještaju revizora se navodi da je ministarstvo tokom 2022. godine raspolagalo sa devet vozila, od kojih su dva prodata. Takođe, kako navode revizori, ministarstvo je osim službenih vozila, od januara do novembra 2022. godine, imalo na raspolaganju i vozilo koje mu je reversnim zaduženjem dao izvođač radova na izgradnji mosta preko rijeke Save kod Gradiške.

Ministarstvo je od 21. septembra do 18. novembra 2022. godine raspolagalo sa iznajmljenim vozilom za potrebe ministra, te sa vozilom u vlasništvu ministra (od 22.11. do 19.12.2022), jer je službeno vozilo koje je koristio ministar bilo u kvaru. Za navedena vozila ministarstvo je snosilo troškove goriva, putarine i pranja – stoji u izvještaju.

Upozorava se da odredbama Pravilnika Savjeta ministara BiH nije utvrđeno pravo da institucije mogu koristiti vozila drugih pravnih ili privatnih lica u službene svrhe.

Neusklađeni podaci

Revizori su skrenuli pažnju i na nepravilnosti kod upotrebe službenih vozila. Naveli su da je uvidom u naloge za službena vozila utvrđeno da u pojedinim slučajevima nisu popunjavane kolone koje se odnose na vrijeme polaska i dolaska, dok su u nekim slučajevima u službene naloge upisivana putovanja od preko 200 kilometara, dok u evidencijama o prisustvu na poslu nije evidentiran službeni put, niti su otvarani nalozi za službena putovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *