Mladi sve više odlaze iz BiH: Sumnjam da će ikad biti bolje

Bosnu i Hercegovinu u proteklih sedam godina napustilo je više od pola miliona stanovnika, što je više od 15% ukupnog broja stanovnika.

U organiziranim državama kvalitet života je znatno bolji, ali i stanje ekonomije i kupovna moć.

Svaki izborni ciklus građani se nadaju boljoj budućnosti, ali očito se to ne događa. Alarmatan je podatak da je Bosnu i Hercegovinu u proteklih sedam godina napustilo više od pola miliona stanovnika.

Sin gospođe Dropuljić iz Mostara je otišao u Dablin. Iako je imao posao u Mostaru, brojni drugi razlozi su odlučili da potraži bolju budućnost. U Irskoj živi već tri godine.

– On je danas sretan čovjek. Koji je ostvario sebe. Koji ima jedan kvalitetniji život nego je imao ovdje u Bosni i Hercegovini. Ja imam i dvije kćerke. I njima bih preporučila da idu vani. Da odlaze odavde. Jer, zaista sumnjam da će biti bolje, govori Snježana Dropuljić za FTV.

U organiziranim državama kvalitet života je znatno bolji, ali i stanje ekonomije i kupovna moć.

– Jedno poređenje… U Irskoj u odnosu na BiH imate 5 do 6 puta veću plaću, a cijene hrane i namirnica su na razini Bosne i Hercegovine. Onda možete zamisliti kvalitetu života u jednoj Irskoj i kvalitetu života u Bosni i Hercegovini, kaže gospođa Dropuljić.

Nepravdu je na svojoj koži osjetila i profesorica turskog jezika i književnosti Aida Mustafić. Razočarana je jer se, kaže, ovdje ne cijeni znanje, rad i trud. Često konkuriše za poslove u svojoj struci. No, posao, na kraju, kaže ona, dobiju oni za koje je konkurs unaprijed dogovoren i raspisan.

– Ovo je velika borba s vjetrenjačama. Nažalost, nepotizam je postao tako normalna pojava u ovom društvu, da ljudi koji ukazuju na neregularnosti postaju negativci u toj priči. Žalosno je! Mislim i da više nije toliko do materijalnih stvari, koliko sistem tjera mlade ljude iz ove države, kaže Aida Mustafić.

A statistička istraživanja pokazuju da čak i do 70% mladih želi otići iz države i bh gradova i mjesta u kojima trenutno žive.

– Ja vodim plesni studio Mo stars koji već 27 godina okuplja veliki broj djece i omladine. Nažalost, to je bolna tačka Mostara i cijele BiH. I kada mi putujemo, kada se takmičimo, to je jedna od najčešćih tema, onih djevojaka koje su već u srednjoj školi i na fakutetu. Kažu: “Ostat ćemo u svom gradu, dati doprinos, pokušati.“ I onda ide ono „Ali… Imamo već priliku u Njemačkoj i Irskoj.“ Znači, ta mladost već planira otići vani. Teška je to tema. Jer mi gradimo tu djecu, sportski ih oblikujemo, usavršavamo… I onda nam oni odu, govori Nataša Jekić, voditeljica Plesnog studija “Mo stars“ Centra za kulturu Mostar.

Pored toga što odlaze iz države, mladi se odriču bosanskohercegovačkog državljanstva. Istovremeno, nema državne strategije koja bi ih zadržala da ostanu.

Prema podacima koje su objavili Ujedinjeni narodi, Bosna i Hercegovina je u posljednjih devet godina izgubila deset posto svog stanovništva. Prema istom izvoru, prognoze su da će do 2030., a najkasnije 2050. godine Bosna i Hercegovina ostati bez više od 20 posto svojih građana.

IZVOR: Studomat.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *