Most u Česmi, u sumnjivoj proceduri, skuplji gotovo 700.000 KM od planiranog

Brzina kojom se pripremao teren za svečanu ceremoniju, na kojoj je vršilac dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“ Davor Kostrešević pompezno „uveo izvođače radova u posao“ je zadivljujuća. I tender i poništavanje istog i novi tender i žalbeni rok i ugovor – sve je završeno za tačno pet mjeseci, piše PratimoTendere.

 

Mrkonjićki „MG Mind“, „Mrkonjićputevi“ i „Struktura“ iz Jajca, uz krajnje „simbiozni“ osmijeh Dodika i Stanivukovića, započeli su radove već 5. novembra. Gradska uprava je prethodno, takođe ekstremnom brzinom, a kako tvrdi gradonačelnik, riješila sve imovinsko-pravne odnose i prikupila kompletnu dokumentaciju.

 

S obzirom na to da su mještani Česme most čekali 50 godina, ova petomjesečna volja suprotstavljenih politika u procesu istorijske simbioze je izraz nevjerovatne, dosad neviđene volje nadležnih.

 

KAD SE MALE RUKE SLOŽE

 

Prvi tender Kostrešević je raspisao 20. maja ove godine, kompletan posao procijenio na 4.981.260,68 KM bez PDV-a i ponuđačima ostavio rok od samo 15 dana (do 4. juna) da dostave ponude, uključujući i vikend.

 

Dvadeset dana kasnije tender je pao zbog vrlo zanimljive situacije. Stigle su dvije ponude, samo jedna je bila prihvatljiva, ali višestruko skuplja od vrijednosti koju su ponudili stručnjaci iz „Puteva RS“ – 6.837.258,57 KM. Na Portalu javnih nabavki vijest je osvanula 8. jula u 14.39 časova.

 

„Cijene svih prihvatljivih ponuda znatno su veće od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku“, potpisao je Kostrešević.

 

 

Tačno devet minuta kasnije, u 14.48 sati, Kostrešević je obavijestio da je raspisan novi tender vrijedan – 6.897.905,73 KM. Kako je vispreni direktor „Puteva“ uspio da iz budžeta javnog preduzeća skupi dodatnih 1.916.645,05 KM javnosti, čiji novac troši nije objasnio. Rok za dostavu ponuda bio je, takođe, 15 dana.

 

 

Stigle su tri – Kajina, ona prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala sa čela „Fortis grupe“ i laktaškog Ljubomira Ćubića, vlasnika „Niskogradnje“ u konzorcijumu sa sarajevskom „Vektor-Integrom“ koja je u sastavu imeprije „Integral inženjering“ četvrtog tajkuna Slobodana Stankovića. Sve su bile prihvatljive.

 

„Putevi“ su, međutim, odabrali trenutno objema stranama najprihvatljivijeg Kaju i to za 5.655.177 KM bez PDV-a, čak 1.242.728,73 KM jefitnija od procijenjene vrijednosti. Neprirodno niska? Nije utvrđivano.

 

 

Čorokalu nije bilo pravo. Smatrao je da je samo njegova ponuda ona koja je trebalo da bude ocijenjena kao prihvatljiva, jer prvorangirani Kaja nije ispravno naveo podatke, nije dokazao tehničku i profesionalnu sposobnost. Čorokalo je osporavao i ranije poništeni tender, uz opaske o očiglednom namještanju milionskog posla.

 

Ćubiću i Stankoviću zamjerio je što, baš kao i Kaja, nisu dokazali tehničku i profesionalnu sposobnost, a ponudu nisu sačinili prema modelu tenderske dokumentacije.

 

Kancelarija za razmatranje žalbi u Bosni i Hercegovini, koja je počesto radila za račun „Puteva RS“, već 29. septembra odlučila je da je Čorokalova žalba samo traćenje njegovog vremena. Odbačena je kao neosnovana i bez prava na naknadu troškova postupka. Sve je 29. septembra potpisao Marko Kolobarić, predsjedavajući KRŽ-a, i stavio tačku na tajkunska prepucavanja zarad višeg cilja – osmijeha Stanivukovića i Dodika. Ugovor je potpisan 18. oktobra.

 

Novi most u Česmi, saznali smo na ceremoniji, „biće armirano-betonske konstrukcije temeljen na šipovima ukupne dužine 172,7 metara i širine 16 metara sa dvije saobraćajne trake, dvije pješačke staze i dvije biciklističke staze“. Rok za završetak radova je 36 mjeseci.

 

Ratne sjekire su zakopane, ruke pružene. Novac građana će na račun Mladena Milanovića Kaje, kojem je Stanivuković izdao dozvole za betoniranje i zidanje pod oblake na najatraktivnijoj lokaciji u centru Banjaluke.

 

IZVOR: Zurnal.info/Pratimotendere.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *