MUKE U TK Tužilaštvo utvrđuje da li su onkološki pacijenti godinama zračeni neispravnim aparatima

Piše: Edin SKOKIĆ/Interview

 

Linerani akcelerator u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, koji se koristi za potrebe pacijenata sa najtežim oboljenjima nije u funkciji od februara ove godine.

 

Odlukom Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost ovaj je života vrijedan aparat zapečaćen.

 

Nakon kontrole „slučaj“ preuzelo tužilaštvo

 

A sve je počelo nakon što su v.d. dužnosti generalnog direktora dr. Denijal Tulumović i ostatak menadžmenta zatražili od Agencije da prekontroliraju uređaj.

 

Prethodila su tome i saznanja iz drugog predmeta u Kantonalnom tužilaštvu TK, a čiji se detalji zbog istrage ne mogu saopštavati.

 

Mi smo vođeni tim saznanjima obavijestili MUP TK, a oni Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. Potom je i UKC tražio od državne agencije da prekontrolišu uređaj i nakon kontrole izdata je naredba o zabrani korištenja. Ono što mogu saopštiti je da je Kantonalno tužilaštvo TK angažovalo tim vještaka iz medicinske fizike iz Sarajeva, Zenice i Mostara kako bi se utvrdilo da li je radom linearnog akceleratora u prethodnom periodu bilo ugrožavanja života i zdravlja ljudi, odnosno pacijenata  – kazao je za Interview.ba Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

 

SIPA u UKC Tuzla

 

Nakon što je UKC Tuzla tražio kontrolu uređaja od Državne agencije i nakon što je kontrola obavljena ubrzo je stiglo rješenje o zabrani rada za tri uređaja u tuzlanskom kliničkom centru. Agencija je dostavila izvještaj Kantonalnom tužilaštvu TK koje je započelo istražne radnje.

Uslijedile su naredbe postupajućih tužioca Kantonalnog tužilaštva TK, izuzeta je obimna dokumentacija.

 

U Univerzitetsko  – kliničkom centru su boravili i službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA).

 Naravno, nabavka novog linearnog akceleratora iskorištena i za dnevno-politička prepucavanja.

Ko je zakazao?

 

U cijeloj priči, ni krivi ni dužni, ispaštaju pacijenti i njihove porodice koje su već mjesecima primorani da čekaju termine i da odlaze na terapije u Sarajevo, Mostar i/li Zenicu.

 

Moj brat je onkološki pacijen i demobilisani borac Armije R BiH. Karcinom mu je otkriven u januaru 2023. godine. I sad se bori sa administracijom. Sve nalaze predali smo u martu, tada mu je određena radioterapija u Zenici. Nalaze je dostavio UKC-u u martu, a do Zenice su stigli 27. juna. I nakon toga danima čekamo poziv iz Zenice. Pitamo se ko je zakazao – napisala je na društvenim mrežama J.J., sestra teško bolesnog N.B. iz Tuzle.

 

Menadžment Univezitetsko – kliničkog centra Tuzla tvrdi da je svoj dio procedure okončao, ali da je predmet u Uredu za žalbe.

 

Dok traju tenderske borbe ispaštaju pacijenti, njih oko 150 iz sjeveroistočnog dijela Bosne i Hercegovine. O tome da li ima elemenata krivičnog djela u postupanju ili ranijem nečinjenu odgovornih osoba svoj sud, odnosno konačnu tužilačku odluku, uskoro bi trebalo donijeti Kantonalno tužilaštvo TK.

 

Tender, pa žalba

A do tada šest mjeseci traje agonija teško oboljelih pacijenata i njihovih porodica.

 

Zašto? Najkraći bi odgovor bio  – zbog bh. administrativno – zamršene stvarnosti.

 

Naime, ubrzo nakon pečaćenja linearnog akceleratora, koji je ionako bio na izdisaju jer se u protekle dvije godine na popravke i remont potrošilo 640.000 KM, Vlada Tuzlanskog kantona je kroz rebalans budžeta za 2023. godinu obezbijedila 7 miliona KM, a Univerzitetski – klinički centar 2.5 miliona KM za nabavku najsavremenijeg aparata.

No, nabavku je prolongirala žalba na raspisani tender. I tako produžila agoniju onkoloških pacijenata koji su prisiljeni na dugotrajna putovanja u druge centre i povratak kući nakon nimalo bezazlenih radio terapija.

Brojne posljedice

 

Onkološki pacijenti i njihove porodice u periodu radio ili kemoterapija suočavaju se sa brojnim psihološkim, emocionalnim i sociološkim izazovima. Liječenje van granica Bosne i Hercegovine gotovo je nemoguće ako pacijent, odnosno porodica, nemaju skoro pa milionsku ušteđevinu…

Postavlja se pitanje ko je zakazao ako se posljednjih nekoliko godina linerani akcelerator u UKC-u Tuzla često kvario i pacijentima zadavao dodatne glavobolje. Da ne govorimo o posljedicama na mentalno i fizičko zdravlje.

 

Istražitelji Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK i Općinskog suda u Tuzli izuzeli su kompletnu relevantnu dokumentaciju u vezi sa uređajem za radioterapiju. Izdata je naredba za vještačenje spornih uređaja. Nakon svih obavljenih provjera donijet će se tužilačka odluka i utvrditi ima li elemenata nekog krivičnog djela u postupanju ili nečinjenju odgovornih osoba u Univerzitetko – kliničkom centru Tuzla – navodi Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

 

Šta je tražila SIPA?

 

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Tuzla prof.dr Denijal Tulumović potvrdio je kako su inspektori Službe za istrage i zaštitu (SIPA) danima boravili u ustanovi. No, dodao je, njihovo prisustvo je, po njegovoj procjeni, sasvim druge prirode u odnosu na zabranu rada lineranog akceleratora. Direktor Tulumović nije otrkio druge razloge ili povode zbog čega bi inspektori SIPA-e „češljali“ dokumentaciju UKC-a Tuzla.

 

Menadžmenti kao na traci

 

Medicinski direktor UKC-a Tuzla doc.dr Igor Hudić ističe kako je trenutna uprava relativno kratko na čelu ustanove  – od kraja 2022. godine. I napominje da im je (sad već zapečaćeni) „linerani akcelerator“ fakturisan od prethodnih menadžmenta.

 

A oni su se, zbog čestih promjena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Tuzlanskom kantonu, smijenjivali kao na traci.

 

Problem linearnog akceleratora aktuelan je bezmalo deceniju, a u tom vremenskom razdoblju direktori su bili: Elmir Čičkušić, Nešad Hotić, Vahid Jusufović, Alen Kamerić i trenutni v.d. Denijal Tulumović.

 

Također, mijenjali su se i medicinski direktori, u zavisnosti ko je imao većinu u Skupštini TK. Pa su tako to bili kadrovi Stranke za BiH, Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije BiH/Socijaldemokrata BiH, Pokreta demokratske akcije BiH i trenutni menadžment Stranka demokratske akcije/Demokratska fronta.

 

No, o tome sada trebaju brinuti pravosudni organi. Na aktuelnom menadžbentu je da nađe rješenje.

 

Ko je nadmudrio “mudru” administraciju?

Sadašnji medicinski direktor, dr. Hudić tvrdi da je novac za nabavku novih aparata osiguran, uz pomoć Vlade TK.

 

Ali, to nije dovoljno. Jer, ko je nadmudrio našu mudru administraciju?

 

-Faktički, dva dana prije isteka žalbenog roka jedn od proizvođača opreme uložio je žalbu. I sad je predmet u Uredu za žalbe BiH. Čekamo njihovu odluku, ali i odluku Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost kako bi postojeći linerani akcelerator ponovo stavili u funkciju – kaže dr. Hudić.

 

I podsjeća na opasku menadžmenta da je Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost sve do februara bez problema izdavala dozvolu za rad za linerani akcelarator.

 

Šta se promijenilo tada i zašto je izdato rješenje o zabrani upotrebe tri aparata za radioterapiju?

 

Crna i tragična statistika

 

Prema statističkim podacima svake godine na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine (područja Tuzle, Brčkog, Bijeljine, Zvornika) od raznih vrsta karcinoma oboli oko 2.000 osoba. U Univerzitetsko – kliničkom centru Tuzla pored pacijenata iz Tuzlanskog kantona radioterapiju su dobijali i pacijenti iz Posavskog kantona i Brčko distrikta BiH. Svi oni sada se šalju u druge centre, a formiraju se liste prioriteta.

 

Do sredine juna ove godine imali smo između 150 i 160 pacijenata koji su završili specifične tretmane radioterapije u centrima u Sarajevu, Mostaru i Zenici. Ostalim pacijentima je izdata suglasnost i oni čekaju na termine. Ovisno o dijagnozi i protokolu koji je specifičan prave se liste prioriteta. Imamo pacijente koji unutar sedam dana moraju imati radioterapiju i oni su u vrhu prioriteta, ali imamo pacijente koji koriste kombinovanu terapiju, odnosno imaju radioterapiju i kemoterapiju i onda jedan dio rade kod nas, a drugi u drugim centrima – kaže dr. Hudić.

 

Međutim pacijenti negoduju.

Nakon što se utvrdi dijagnoza sa kompletnom papirologijom odlaze u Zavod zdravstvenog osiguranja TK. Nalazi i dokumetacija se prosljeđuje u druge centre, ali događa se da pozivi za radioterapiju kasne i po nekoliko sedmica.

 

Pacijenti su s pravom nezadovoljni. Očekujemo pozitivan odgovor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost kako bi uređaj koji je trenutno zapečaćen ponovo stavili u rad, ali sve do takve odluke pacijenti moraju ići na terapije u druge centre. Očito da se ranije zakasnilo u preduzimanju radnji, a nama je fakturisano stanje kakvo jeste. Sredstva su obezbjeđena i mi odmah nakon potpisivanja ugovora sa dobavljačem možemo uplatiti novac, ali zakonska procedura je takva kakva jeste, radi se o milionskom ugovoru i propisi su rigorozni. Zbog toga se i produžava čekanje – ističe doc.dr Igor Hudić.

 

Kraj godine?

 

Radioterapija i kemoterapija ostavljaju neizbrisive posljedice na zdravlje pacijenta, ali i kompletne porodice. Pacijenti se uglavno dovode pred „svršen čin“ jer nakon šokantnog saznanja o teškom oboljenju izloženi su mukotrpnom procesu potencijalnog izlječenja. Međutim negodovanja su individualna i od slučaja do slučaja, a do poboljšanja pristupa kvalitetnoj radioterapiji, mnogi se pribojavaju, morat će još čekati.

 

V.d. direktora UKC Tuzla dr. Tulumović ističe da bi se te mašine kupile postupak nije jednostavan, jer to nisu na primjer ultrazvučni aparati.

 

Takve se mašine poput linearnog akceleratora naruče, kako bi ih proizvođač mogao napraviti.

 

Mi imamo od nekih dobavljača obećanje da će to biti u okviru od 120 dana. Međutim, iako sam uvijek u životu optimista bojim se koliko će nam za sve ovo trebati vremena. Jer moramo provesti određene građevinske radove, demontažu starog aparata, montažu novog aparata tako da je teško prognozirati bilo šta – izjavio je dr.Tulumović.

 

Ponovno je privremeno rješenje je u rukama Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i Kantonalnog tužilaštva TK.

 

A zapečaćeni čeka dozvolu?!

 

Ako se dobije dozvola za rad trenutno zapečaćenog linearnog akceleratora pacijenti neće morati ići u Sarajevo, Mostar i/li Zenicu.

 

No, ostaje upitno koliko je siguran i koliko je učinkovita terapija takvog uređaja i da li će eventualne terapije ostaviti posljedice na zdravlje pacijenata.

 

Neki od pacijenata u proteklom periodu, nažalost, nisu dočekali ni novi, a ni da s radom krene remontovani linearni akcelerator. Ostali su, kao i obično, u statistici. Ko je kriv? Okolnosti utvrđuje Kantonalno tužilaštvo TK.

 

Ali, kad se sve sabere i oduzme, mrtva usta ne govore ili, narodski rečeno, vrana vrani oči ne kopa te su opravdana pribojavanja da će sve prekriti „ruzmarin, snjegovi i šaš“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *