21/02/2024

Na čelo nezavisnog Konkurencijskog savjeta BiH imenovan kadar SDS-a Nebojša Popić!?

U ovom važnom tijelu koji svojim odlukama mijenja pravila na tržištu, a koje bi trebalo biti nezavisno od politike, nalaze se još i dva kadra HDZ-a BiH

Konkurencijski savjet BiH, nezavisno i samostalno tijelo, koje ima važna ovlaštenja u odlučivanju o postojanju zabranjenog konkurencijskog djelovanja na tržištu BiH, jučerašnjom odlukom objavljenom u Službenom listu BiH, po sistemu rotacije, dobilo je novo rukovodioca.

 

Ovo nezavisno i samostalno tijelo, čiji rukovodioci bi trebali biti neutralne i apolitične ličnosti, u narednoj godini će prema odluci Savjeta ministara BiH voditi Nebojša Popić, kadar SDS-a! Popić je defacto stranačka ličnost, budući da je na čelu Konkurencijskog savjeta došao sa fukcije čelnika Opštinskog odbora SDS-a Istočno Novo Sarajevo, a u ime SDS-a bio je i predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo. Također, bio je i član Glavnog odbora SDS-a.

 

Međutim, nije Popić jedina stranačka ličnost koja se nalazi u Konkurencijskom savjetu BiH. U njemu su kao članovi instalirani i Ivo Jerkić, kadar HDZ-a BiH koji je bio dugogodišnji načelnik Opštine Čitluk. Također, HDZ BiH je ubacio još jednog visokopozicioniranog člana a to je Stjepo Pranjić koji je svojevremeno bio i HDZ-ov poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

O kakvom se važnom tijelu koje treba djelovati nezavisno od politike govore njegove odluke koje bitno mijenjaju pravila na tržištu. Tako je Konkurencijsko vijeće donosilo odluke o zabranama spajanja određenih privrednih subjekata, zatim spriječavanju pojedinih poslovnih poteza za koje utvrdi da se time narušava tržišna konkurencija.

 

U svakom slučaju, odluke Konkurencijskog vijeća ne samo da za sobom vuku posljedice milionskog gubitka pojedinih subjekata, već mogu dovesti i do znatnog poremećaja na tržištu ukoliko su donesene nesavjesno te pod uticajem politike.

Inače, bez depolitizacije institucija BiH te javne uprave u cjelini naša država neće moći biti članica Evropske unije. Nažalost, Konkurencijski savjet, kada govorimo o institucijama koje bi trebale biti nezavisne nije jedini slučaj koji ilustruje politički uticaj u našoj državi.

 

IZVOR: Fokus/A.Dučić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *