29/02/2024

Službenica novac za “službena putovanja” zadržavala za sebe, oštetila državnu agenciju za 67.000 KM

Podignuta optužnica za koruptivno djelo u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH.

 

Tužilac Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Jasmine Bureković  rođene 1955. godine u Zenici, zaposlena u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, u Sektoru za finansijsko-računovodstvene poslove Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, piše Fokus.

 

U tekstu se navodi da se optužena se tereti da je, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, krivotvorila a potom i upotrijebila naloge za podizanje novca sa deviznog računa Regulatorne agencije za komunikacije, u više od 30 navrata, u različitim iznosima najčešće od nekoliko stotina, pa do 3750 evra.

 

Isto tako je na nalozima krivotvorila potpise ovlaštenih osoba-potpisnika iz RAK BiH, pa nakon toga naloge ovjeravala službenim pečatom.

 

Na navedeni način, optužena je nezakonito podigla i prisvojila novac u ukupnom iznosu od 34.440,00 EUR (67.358,79 KM) kao navodne akontacije za službena putovanja uposlenika RAK-a BiH, koji novac potom nije polagala u deviznu blagajnu Regulatorne agencije za komunikacije BiH već isti zadržavala za sebe, a računovodstvu institucije dostavljala krivotvorene podatke, kako bi prikrila stvarno stanje na deviznom računu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *