Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić nije postupio po zakonu, ignorisao preporuke ombudsmena za ljudska prava

Skoro godinu dana traje borba portala SPIN Info da od nadležnih u opštini Istočno Novo Sarajevo dobijemo informacije o pitanjima relevantnim za građane ove opštine. Uprkos pozivanju na Zakon o slobodi pristupu informacijama, iz Opštine Istočno Novo Sarajevo nisu smatrali da trebaju stanovnicima koje predstavljaju objasniti kako i na koji način troše njihov novac ili u konkretnom slučaju na osnovu čega su dali u zakup javna parkirališta privatnom licu, i šta sve stoji u ugovoru koji je u ime građani potpisao prvi čovjek opštine.

 

Nakon žalbe koju smo uputili Instituciji ombudsmena za ljudska prava, koja je u više navrata upozoravala načelnika Jovana Katića i nadležne u opštini Istočno Novo Sarajevo da su prekršili zakon i da našem novinaru dostave tražene informacije, iz opštine su na sve moguće načine sabotirali naš pristup informacijama, što je navedeno i u posljednjem rješenju koje je stiglo na adresu našeg portala.

 

“Načelnik opštine pojašnjava da je Skupština opštine tokom 2021. godine donijela Odluku o javnim parkiralištima na području opštine Istočno Novo Sarajevo broj 01-022-205/21 od 29.11.2021. godine, te dopunu odluke 01-022-21/22 od 28.02.2022. godine. Kako Ombudsmenima pojašnjavaju ne postoje nikakvo davanje u zakup parkinga, posebno nema licitacije o naplati parkinga. Opština navodi da je navedeni portal objavio tekst dana 26.08.2022. godine i da je iz tog teksta jasno vidljivo da je autor teksta upoznat o svim detaljima. Smatraju da je riječ o zloupotrebi Zakona o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske u konkretnom slučaju”.

 

Iako su po jednoj od preporuka i postupili, i dalje nismo dobili tražene informacije. Nije nam omogućen uvid u relevantnu dokumentaciju, zbog kako navode, neposjedovanja ovlašćenja za zastupanje pravnog lica – portala, onlajn medija/portala, Spin Info, što je svakako sprovođenje “zakona” nad neistomišljenicima, o čemu smo Ombudsmenu i pisali.

 

“Podnositeljica žalbe, na traženje Ombudsmena, obavještava da nadležni i dalje nisu postupili po njenom zahtjevu, da nema pomaka u konkretnom slučaju i smatra da nadležni ne poštuju odredbe Zakona, da nije u skladu sa Zakonom da se zahtjeva ovlaštenje za zastupanje portala i da nije opravdano i zakonito da se od nje zahtjeva podnošenje novog zahtjeva za slobodan pristup informacijama”.

 

Nakon uvažavanja naše žalbe, ponovnih ignorisanja preporuka, iscrpljujući sve zakonske mogućnosti Institucija Ombudsmena o svemu ovome obavijestila je i Skupštinu opštine Istočno Novo Sarajevo kao najviši zakonodavni organ.

 

Uvažavajući mandat i nadležnost Ombudsmena, o nepostupanju po Preporuci Ombudsmena upoznaje se Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo, kao najviši zakonodavni organa na području opštine i organ kojem načelnik opštine odgovara za svoj rad. Pored toga, nepostupanje po Preporuci Ombudsmena biće prezentovano i u Godišnjem izvještaju o aktivnostima Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, koji se, između ostalog, dostavlja i Narodnoj skupštini Republike Srpske na znanje i informaciju. Kako su iscrpljene sve zakonske mogućnosti u konkretnom slučaju, Ombudsmeni predmet broj Ž-BL-05-782/22 zatvaraju, o čemu se obavještavaju nadležni organi i podnositeljica žalbe”, stoji u Obavještenju.

 

Ombudsmeni načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo: Bez odlaganja odgovoriti na zahtjev portala Spin info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *