22/02/2024

Nakon tri godine mandata od ukupno 735 predizbornih obećanja ispunjena samo 152

Nakon tri godine mandata 12 lidera jedinica lokalne samouprave u BiH ispunilo 152 od ukupno 735 datih predizbornih obećanja.

Monitoring je radio Istinomjer.ba

Da predizborna obećanja u BiH ostaju samo obećanja govori i najnovije istraživanje koje je vršio Istimomjer. ba na osnovu obećanja aktuelnih načelnika u protekloj izbornoj kampanji lokalnih izbora 2016. godine.

Prošlo je tri godine od kada su lideri jedinica lokalne samouprave na čelu opština kojim rukovode, a podaci o realizaciji obećanih projekata onima koji su ih svojim glasovima doveli na određene pozicije su poražavajući. Kako Istinomjer. ba navodi od 735 predizbornih obećanja, ispunjena su samo 152.

Međutim, pošto su naredni lokalni izbori na kojima treba da potvrde svoja obećanja iduće godine, u periodu koji slijedi očekuje se povećan broj aktivnosti kojim će sadašnji načelnici pokušati da osiguraju svoje pozicije. Tako,  gotovo polovina (49%) datih obećanja ima veliku šansu da budu ispunjena do kraja mandata u oktobru 2020. godine. Osim toga, 197 obećanja ili njih 26%, nalazi se u kategoriji srednje vjerovatnoće ispunjenosti, dok 181 obećanje (25%) ima nisku vjerovatnoću da će biti ispunjeno do kraja mandata.

Istimomjer je pratio i rad načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiše Ćosića.

“Infrastrukturni projekti, izgradnja gradskog trga, kao i izgradnja sportske dvorane bili su fokus treće godina mandata opštinske uprave Istočnog Novog Sarajeva, odnosno načelnika Ljubiše Ćosića. Načelnik Ćosić je u svojoj predizbornoj kampanji dao ukupno 36 obećanja, od čega je za protekle tri godine ispunjeno njih četiri. Neki od projekata čija realizacija nije započela su završetak galerije “Kućanski”, izgradnja Aqua parka, rekonstrukcija Tomića vrela itd.”

Više od polovine datih obećanja za mandatni period (2016 – 2020) ispunio je načelnik Opšine Stari Grad SarajevoIbrahim Hadžibajrić, njih 79 od ukupno 124, koji ima najbolje rezultate kada je riječ o ispunjenim obećanjima. Istinomjer. ba vršio je monitoring nad sljedećim jedinicama lokalne samouprave: Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Centar Sarajevo, Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Prijedor, Široki Brijeg, Stari Grad Sarajevo, Trebinje i Tuzla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *