NAŠ STAV: Turistički vaučeri i aplikacije umjesto konkretnog podsticaja turizmu RS

Vrijeme je pokazalo da je mjera Vlade Republike Srpske za oporavak turizma koja se odnosi na dodjelu turističkih vaučera punoljetnim građanima Srpske, pored svih proceduralnih komplikacija za dobijanje vaučera, ipak bila loša ideja. Prema podacima portala Capital.ba objavljenih 1. jula ove godine građani Srpske uzeli su svega 841 vaučer ili 1.7 % od ukupno emitovanih 50 000 vaučera.

Umjesto konkretnih mjera za oporavak ovog sektora stvaranjem povoljnog ambijenta za unapređenje turizma, ulaganja u razvoj neiskorištenih turističkih potencijala ili pomoći ljudima i gradovima koji žive od turizma, opet smo žrtve loše politike.

Turistički vaučeri mogu se koristiti i u Istočnom Sarajevu, gradu koji posjeduje značajne turističke potencijale koji bi mogli biti okosnica razvoja ovog grada, svojevrsnog kulturno-administrativnog centar istočnog dijela Republike Srpske. Sigurno je da je najveći potencijal olimpijska ljepotica Jahorina na koju se vaučeri uglavnom i odnose, iako se na ovom prostoru prostor shodno potencijalima premalo ulaže u razvoj ove grane privrede.

Turistička organizacija “Jahorina” iz Istočnog Sarajeva predstavila je danas android aplikaciju Feel Jahorina koja, kako u izjavi za medije navode iz ove turističke organizacije, objedinjuje sva dešavanja na području Jahorine, ali i drugih turističkih destinacija na području Grada kao što su Trebević, Ravna planina…

Za izradu ove aplikacije koja predstavlja svojevrsan vodič turističkih potencijala u Istočnom Sarajevu utrošeno je oko 6 000 KM, što je realna cifra imajući u vidu da je aplikacija za gradski prevoz koštala građane 30 000 KM, o čemu je Spin Info pisao ranije. (U cijenu je uračunata i druga faza nadogradnje aplikacije koja još uvijek nije realizovana, pa je ovaj novac potpuno neopravdano uložen ).

Android aplikacija odlična je nadogradnja na dovoljno razvijen turistički sadržaj u nekom gradu, što u Istočnom Sarajevu nije slučaj. Ne postoji jedinstvena politika razvoja i ulaganja u turizam imajući u vidu politički motivisana previranja oko same turističke organizacije Grada, osnivanja novih turističkih organizacija od strane opština u sastavu grada. Sve ova politička, administrativna i sudska previranja doprinose nedovoljnom stepenu razvoja turizma kroz jedinstvenu politiku razvoja turističkih potencijala Grada.

stećak Pavla Radenovića

Zašto se novac građana umjesto za aplikacije ne utroši za uređenje značajnog istorijskog spomenika na Pavlovcu ,stećka Pavlu Radenoviću koji je zarastao, neočuvan, neobilježen i propada zajedno sa ostalim stećcima smještenim privremeno na to mjesto radi potrebe gradnje poslovnih objekata na lokalitetu Bijelog Polja.

Gradac

Zašto se novac ne utroši za istraživanja na lokalitetu Kotorca (Gradac, Katera). Gradac je arheološko nalazište na području opštine Istočna Ilidža, Bosna i Hercegovina. Proglašeno je za nacionalni spomenik BiH. Koliko znate o ovome? Nedovoljno, jer osim saobraćajnog znaka koji navodi na ovaj lokalitet drugo ne ukazuje da je riječ o lokalitetu gdje je bilo smješteno značajno praistorijsko naselje sa dugim kontinuitetom razvitka. Na južnoj polovici zahvata nekadašnje gradine evidentirano je i postojanje crkve.

Građani su svakodnevno žrtve loše politike razvoja društva i unapređenja životnog standarda na način da loše rukovođenje institucijama , u ovom slučaju Grada Istočno Sarajevo, dovodi do toga da nemamo adekvatan gradski prevoz ali imamo android aplikaciju, da nemamo iskorišten turistički potencijal ali imamo aplikaciju, da nemamo rasvjetu u nekim urabnijim dijelovima grada, ali imamo “pametnu” rasvjetu, da u vjerovatno najsiromašnijoj opštini grada Trnovu imamo “pametu” klubu ali svakim danom sve manje ljudi koji će da je koriste.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *