NAŠ STAV: Zabraniti političko angažovanje radnicima preduzeća?

Predsjednik koncerna Swisslion Takovo Rodoljub Drašković donio je naredbu kojom svim zaposlenima zabranjuje političko angažovanje u strankama, u suprotnom, dužni su da podnesu zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, piše portal Direkt, pozivajući se na dokument, odnosno naredbu predsjednika poslovnog sistema ove kompanije.

Naime, kako se u naredbi navodi, svako političko angažovanje urušava poslovni ugled preduzeća i utiče na poslovne rezultate. Bavljenje politikom dozvoljeno je, ali izvan prostorija preduzeća.

Iako je ovo na prvi pogled dobra odluka, s obzirom da se stranačka opredjeljenost uvukla u sve pore društva, računajući i one koje naizgled nemaju veze sa politikom, kao što su sport ili kultura, ipak se na neki način urušava sloboda mišljenja, a radnici ucjenjuju.

Brojna, većinom državna preduzeća, od svojih zaposlenih zahtijevaju politički angažman u korist određena političke partije, što spada u najpodlije manipulacije i izrabljivanje radnika nauštrb gole egzistencije, ipak, ni zabrana bavljenja politikom nije daleko od ucjene.

Radnicima se nameću modeli ponašanja, odnosno zabranjuje politički anagžman čije nepoštovanje dovodi do raskida radnog odnosa. Znači, i na ovaj način se urušavaju osnovna ljudska prava, pravo na rad i zaradu.

S druge strane, koliko je moguće odvojiti svoj politički angažman od nekog drugog posla, jer to nije zanimanje koje se obavlja od 7h do 15h, već zahtijeva kompleksne procese rada i usmjeravnja svojih aktivnosti ka određenim ideološkim programima političke partije.

Ipak, kod nas je politika svedena na najniže porive te često negativno utiče na društveno okruženje pa i na samu politiku preduzeća, stoga ne čudi Draškovićeva naredba koja se odnosi na političko angažovanje, propagiranje političkih ideja, vršenje bilo kakvih pritisaka na zaposlene i lobiranja unutar preduzeća u kome se obavlja privredna djelatnost.

Da nismo toliko egzistencijalno zavisni od manjine koja upravlja društvom i donosi političke odluke povoljne za manju grupaciju moćnika, više bi bilo i političkih sloboda i izbora, ali i kompanija i preduzeća koja ne bi morala uslovljavati radnike da se politički angažuju ili da se ne angažuju, ipak je to stvar izbora svakog pojedinca.

Piše: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *