Zagađenost vazduha u svim dijelovima Sarajeva opasna po zdravlje stanovništva

I danas, Sarajevo je najzagađeniji grad u svijetu.

Indeks kvaliteta vazduha nalazi se iznad dozvoljenog, odnosno označen je kao opasan, posebno za trudnice, stare osobe i djecu, osobe s respiratornim i srčanim problemima kojim se preporučuje da ne izlaze iz svojih domova.

Osim toga, ozbiljne posljedice velike količine zagađenih čestica u vazduhu moguće su za cjelokupno stanovništvo. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Zagađenost vazduha u Sarajevu zadnjih dana poprimila je ozbiljne razmjere. Indeks kvaliteta vazduha nalazi iznad dozvoljenog, tačnije ozbačen je kao opasan.

Zagađeni vazduh u direktnoj vezi je sa bolestima opasnim po život. Procijenjeno je da svake godine bolesti uzrokovane zagađenim zrakom ubijaju  oko devet miliona ljudi – svaki šesti umrli  u svijetu. Od tog broja, oko 600.000 su djeca mlađa od pet godina. 

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, po broju umrlih od bolesti izazvanih zagađenjem vazduha Bosna i Hercegovina je najgora u Evropi i druga najgora zemlja na svijetu, iza Sjeverne Koreje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *