21/02/2024

Nasilje nad novinarkama u BiH se ne smije tolerisati i o njemu se treba više govoriti

Nasilje nad novinarkama u BiH se ne smije tolerisati i o njemu se treba više govoriti, zaključeno je juče na panel diskusiji o ženama u medijima u Sarajevu u organizaciji OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Regionalnim uredom Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN Hub),

Cilj diskusije bio je da se razmotre postojeći zakonski mehanizmi i njihova efikasnost u zaštiti novinara. Djelujući kao platforma za razmjenu ličnih iskustava, ova panel diskusija doprinijela je podizanju svijesti javnosti o ovom važnom pitanju.

Za razliku od muškaraca, novinarke se susreću sa drugačijim vrstama nasilja, na drugačiji način im se prijeti jer su žene, a izložene su i seksualnom nasilju”, rekla je Hatidža Gušić iz Balkanske istraživačke regionalne mreže.

U diskusiji su učestvovale književnica Martina Mlinarević, pravnica Biljana Radulović, novinarke Dalija Hasanbegović Konaković i Marija Arnautović, ali i ambasodorica OSCE-a u BiH, Kathleen Kavalec, koja je podsjetila da su govor mržnje, uvredljivi  komentari i prijetnje upućene novinarkama online sve učestalije u BiH i u svijetu i da su novinarke dvostruko više izložene napadima nego njihove muške kolege, prenosi Media centar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *