U Istočnom Sarajevu 37 prijevremeno rođenih beba

Od početka godine u porodilištu Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu prijevremeno je rođeno 37 beba, koje su posebno osjetljive neposredno nakon dolaska na svijet i u ranom razvoju.

Prijevremeno rođena djeca u riziku su od većeg broja razvojnih teškoća i različitih zdravstvenih komplikacija, od kojih su neke odmah uočljive, a neke u kasnijim fazama razvoja.

“Jedna od tih komplikacija, kojoj smo ove godine posvetili posebnu pažnju je retinopatija. Onako malo i nejako biće, u nesigurnim uslovima, upućuje se medicinskim transportom ka Institutu za neonatologiju u Beogradu na lasersku operaciju, koja spasava ove mališane od sljepila“, izjavila je Mileva Mirović Tanić iz podružnice Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, prenosi Srna.

Ona je navela da se roditelji ove djece i zdravstveni radnici nalaze pred brojnim izazovima, a najveći je rad sa medicinskom opremom koja nije dovoljna ili je zastarjela.

Tanićeva je istakla da je Udruženje pokrenulo inicijativu za dopunu Zakona o radu kako bi majkama bilo produženo porodiljsko odsustvo i data mogućnost da se sve kontrole, fizikalne terapije i sve potrebno za zdravlje djece obavi u njihovom prisustvu i pravovremeno.

Ona je ukazala da prijevremeni porođaj nije tabu tema, te da Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” pruža sve vrste podrške članovima, od psihološke do finansijske, u zavisnosti od potrebe.

Tanićeva je navela da podružnica u Istočnom Sarajevu zvanično okuplja 30 roditelja koji imaju “mrvice” uzrasta od nekoliko mjeseci do odrasle djece koja su aktivna u radu udruženja.

Vodimo se pitanjem šta je potrebno ‘mrvicama’ koje se rode prije vremena u bolnici ‘Srbija’ i do sada smo uspijevali da odgovorimo. Kao i svake godine, za praznike ćemo pokušati da obezbijedimo ono što Odjeljenje pedijatrije bude navelo kao neophodno“, rekla je Tanićeva i dodala da je do sada Udruženje doniralo topli krevetić Bolnici “Srbija”, posteljinu, flašice i brošure o ovim bebama.

Tanićeva je napomenula da je tokom protekle tri godine mnogo urađeno uz pomoć društveno odgovornih lica, kompanija, institucija i građana Srpske, te napominje da je primarni cilj udruženja bilo pružanje psihološke podrške majkama koje leže na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

U toku je i tradicionalna kampanja “Ljubičasti novembar”, tokom koje je aktivan humanitarni broj 1415, za pomoć prijevremeno rođenoj djeci a ove godine organizovana je akcija “Sanjam svijet, vidim svijet”.

Svi zainteresovani za rad Udruženja mogu javiti posredstvom društvenih mreža Facebook i Instagram, te mejlom /nasemrvice@gmail.com/, kao i na stranici Udruženja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *