Ne prepuštati djecu štetnim uticajima interneta

Djeca su više nego ikada prepuštena raznim potencijalno štetnim uticajima interneta i društvenih mreža, a zbog dobi i nedovoljnog životnog iskustva nisu dovoljno zrela da prepoznaju brojne opasnosti na internetu, na koje treba ukazati i njima, i roditeljima, rekla je predsjednik Skupštine Udruženja “Roditelji za prava djece” Ivana Lalović.

 

Namjera našeg udruženja jeste da roditelje edukujemo kako da zaštite djecu na internetu, da prepoznaju potencijalno rizične kontakte i da preduzmu adekvatne mjere zaštite”, istakla je Lalovićeva.

 

Ona je dodala da je Udruženje građana “Roditelji za prava djece” Filijala Istočno Sarajevo, u saradnji sa Srednjom školom “28. juni” iz Istočnog Novog Sarajeva danas organizovalo predavanje o temi “Opasnosti koje sa interneta, kao i sajber kriminal prijete djeci i mladima”.

 

Inspektor federalnog MUP-a Saša Petrović rekao je da je večeras roditeljima predočio šta se sve dešava u praksi na internetu, kako postupati kada je dijete žrtva zlostavljanja, kome prijaviti i kako se ponašati.

 

On je naglasio da je prevencija najbitnija i da roditelji ne treba sami da sprovode istragu, već da sve sumnjivo prijave policiji.

 

Petrović je naveo da svakodnevno primaju desetak prijava po raznim osnovama, a mjesečno prijavu za seksualno zlostavljanje.

 

Član Savjeta roditelja Srednje škole “28. juni” Sanja Radišić rekla je da ima dva sina u srednjoj školii i da smatra da su ovakva predavanja izuzetno važna u današnje vrijeme.

 

Ona je naglasila da čak i odrasli ljudi često dođu u situaciju da preispituju svoje odluke i razmišljaju o tome šta je bezbjedno, a šta ugrožavajuće.

 

IZVOR: Srna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *