Narodna i univerzitetska biblioteka RS u blokadi, Ministarstvo prosvjete nije platilo COBISS

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske već danima ne radi zbog toga što nije plaćen COBISS (elektronski bibliotečko-informacioni sistem sa uzajamnom katalogizacijom), saznaje portal MojaHercegovina.

Biblioteka danima ne radi pod izgovorom dotrajalih instalacija, ali pravi razlog zatvaranja biblioteke na neodređeno vrijeme je neplaćanje obaveza prema COBISS-u.

“Te obaveze treba da budu plaćene uskoro. Nadam se da ćemo već sljedeće sedmice početi sa radom. COBISS je izuzetno važna organizacija. Sva plaćanja idu iz budžeta Srpske, odnosno preko Ministarstva prosvjete i kulture”, kazala je za MojuHercegovinu direktor NUBRS Ljilja Petrović Zečić.

Sličan problem se desio i prošle godine. Sistem nacionalnih bibliotekarsko-informacionih sistema (COBISS.RS) nije radio dva mjeseca u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Direktorica NNUBRS Ljilja Petrović Zečić, koja je ujedno bila i odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banja Luka, kazala je tada da je sistem radio, ali da je segment katalogizacije bio privremeno ograničen.

“Nije tačno da COBISS nije radio. Bilo je sređivanje baza. Radila je pozajmica i svi korisnički servisi i pregledanje baza, samo što je segment katalogizacije bio trenutno ograničen”, rekla je Petrović Zečević u septembru prošle godine.

Prema njenim riječima, tokom tok perioda formirana je normativna baza autora sa prostora Srpske, a povezali su se i sa Narodnom bibliotekom Srbije.

“U svim bibliotekama su funkcionisali pozajmica, pretraživanje i katalog što je i potrebno korisnicima”, istakla je direktorica biblioteke dodavši da su revizije i formiranje normativnih baza isključivo interna stvar koja se tiču katalogizatora.

 

IZVOR: Moja Hercegovina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *