Пет. сеп 22nd, 2023

Nek zatrpava snijeg, i gore smo predeverali

Nakon čuvene mantre “iznenadio snijeg u januaru”, otkud snijeg, zašto pada, šta je to… i ostalih čuđenja, posvetili smo ovoj prirodnoj pojavi više pažnje nego bilo kojoj društvenoj anomaliji ili sistemu organizovanog haosa u državi, na koje, zamislite, više no na snježne padavine možemo da utičemo.

 

A šta u vezi s tim možemo da uradimo? Da organizujemo službe, odnosno preduzeća koja će na vrijeme i adekvatno čistiti ulice, za to su, naime, i plaćeni. Isto kao što ne biste izašli iz prodavnice bez proizvoda za koji ste ostavili novac, isto tako biste trebali tražiti adekvatnu uslugu koju plaćate, u ovom slučaju čišćenje snijega. Al’ ne lezi vraže.

 

Iako je snijeg zatrpao skoro čitav prostor Republike Srpske, pa tako i Istočnog Sarajeva, komentari većine građana u ovom gradu usmjereni su na srećne momente što je pao snijeg i opravdanje (ne)rada zimskih službi. 

 

Ako ne tražimo ni čiste ulice, ni pitku vodu, ni niže cijene, i ako smo savili kičmu da niže ne može, normalno je da će nas tako i tretirati.

 

Bilo kakvo upiranje prsta prema vlastima strogo se kažnjava sankcijama bilo koje vrste, a ono što je još strašnije jeste psihologija mase koja će ubrzo, idući slijepo za vođama, ušuškani kolektivnom hipnozom straha linčovati one razumne. Odavno se stavljaju mete na čelo svima koji pitaju, kritikuju, pišu, a uskoro će, pod plaštom “zaštite od klevete” ispaštati zdrav razum. Zdrav razum, šta je to?

 

Umjesto napretka i razvoja društva, razvili smo kolektivnu mržnju prema svima koji se zalažu za bilo kakav red u državi.  Lijepo je u masi, lijepo je u vlasti, ne treba nam opozicija. Kada kažem opozicija mislim na kritičku stranu dobro uvježbanom sistemu kriminala i korupcije koji nam očigledno prija jer, “i ti bi da si na njegovom mjestu”, a ne na pojedince koji su to samo deklarativno, pred kamerama.

 

Iako su izbori davno obesmišljeni, uskoro, kao što je to slučaj u Zvorniku za predstojeće, moći ćete glasati samo za vladajuću partiju, ali nije da nema izbora, uvjek možete izabrati u koju zemlju zapadne Evrope ili svijeta ćete otići nakon što vam privatna država pokaže da u zemlji u kojoj ste se rodili, ako niste podobni, niste više dobrodošli.

 

P.S. Samo još snijeg nismo rasprodali.

 

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *