“Težak” izbor pred stanovnicima ovog bh grada: Na izborima za gradonačelnika jedan kandidat!

Na glasačkom listiću više je službenih pisama (latinica i ćirilica) nego kandidata (jedan).

 

Građani Zvornika 5. februara izlaze na izbore, ali izbora nemaju.

 

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Zvornika nakon što je dosadašnji gradonačelnik Zoran Stevanović prihvatio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske biće održani 5. februara. Za učešće na izborima krajem prošle godine prijavilo se pet stranaka: SNSD, SDS, SDA, US i DEMOS, ali kandidata je na kraju predložio samo SNSD čiji kandidat Bojan Ivanović na izborima neće imati konkurenciju.

 

SDS i PDP odustali su od izbora jer sumnjaju u izborni proces.

 

Mitar Vidaković, predsjednik gradskog odbora PDP-a Zvornik, za BUKU kaže da je njihov stav o bojkotu izbora baziran na iskustvu sa Opštih izbora 2022.

 

Situacija koja ja bila zaista očigledna, što prije svega smatramo odgovornošću Centralne izborne komisije koja je obesmislila izborni proces u BiH svojim načinom rada i neuvažavanjem prijava i situacija koje smo imali na terenu a posebno izraženih kod nas u Zvorniku. To su nereagovanje na izborne prevare i na kraju presudna odluka da nikada ne objave kompletan izvještaj Glavnog centra za brojanje jer istina je suviše strašna“, kaže Vidaković ogorčen radom Centralne izborne komisije.

 

Mišljenja je da CIK nema kapaciteta i snagu da se izbore sa svim nepravilnostima, pa ne vidi svrhu izlaska na izbore.

 

Izbori poput referenduma

 

Tako će građani Zvornika 5. februara na glasačkom listiću imati samo jedno ime, pa se postavlja logično pitanje opravdanosti cijelog procesa i finansijskog aspekta izbora čiji se pobjednik već zna.

 

Mislim da izbori nisu potrebni. Ovo što sada imamo pokazuje koliko je način funkcionisanja izbora pogrešan. Imamo sada dodatne troškove i banalnu situaciju. Ljudi će se izjašnjavati jesu li za ili ne, kao na referendumu. Mislim da je i to mana Izbornog zakona. Imali smo i situaciju sa izmjenama o načinu glasanja gdje su okrenute kutije, ali je to stvorilo pritisak na birače i ostavilo prostor da posmatrači mogu da vide za koga je osoba glasala. I glasanje uz pratnju je bilo problematično jer smo imali dosta zloupotreba zbog lažnih potvrda o zdravstvenom stanju“, dodaje Vidaković.

 

Kaže da neće izaći na izbore, a građane poziva da urade isto.

 

Neposredno prije izbora javno ćemo pozvati ljude da ne izlaze na izbore. Na neki način smo to i uradili.“

 

Novinarka radija Osvit Zorana Petković kaže da je upitno kolika će biti izlaznost zbog bojkota izbora, a mišljenja je i kako je CIK trebao reagovati kod prijave samo jednog kandidata.

 

Opozicije nema u Zvorniku. Ni PDP ni Lista za pravdu i red, kao da Zvornik više ne postoji. SDS se upinje, ali su svjesni da sami nemaju snagu. Očito je da se podjele dešavaju u opozicionim strankama, a to se najbolje vidi ovdje u Zvorniku“, mišljenja je Petković.

 

Tanja Topić: Živimo prividnu demokratiju

 

S obzirom na to da će na izborima za gradonačelnika Zvornika biti jedan kandidat, nameće se pitanje da li su onda izbori obesmišljeni i zašto trošiti novac ako je kandidat samo jedan?

 

Odgovor daje politička analitičarka Tanja Topić ocjenjujući da već dugo živimo privid demokratije.

 

Tako da nam je negdje postalo besmisleno govoriti o demokratskim procedurama ili izborima kao prazniku demokratije. To se može vidjeti i kao naslijeđe jednopartijskog jednoumlja. I na kraju ćemo sve to začiniti izvještajem međunarodnih posmatrača u kojem će pisati kako su izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi i kako odražavaju volju građana. A sve to daleko je od realne situacije. Kada postavimo pitanje ima li smisla trošiti novac na izbore kad imamo samo jednog kandidata, odgovoriću stavom jednog člana Centralne izborne komisije BiH, koji je prilikom kontrolnog brojanja za nivo predsjednika eniteta rekao da niti imamo novaca niti vremena za ponavljanje izbora. Naravno, zakonska obaveza je održati izbore za gradonačelnika/načelnika u onim opštinama i gradovima u kojima su načelnici preuzeli mandate u nekoj novoj instituciji. Zadnji izbori su nam pokazali koliko su, zapravo, oni u BiH obesmišljeni tako da još jedna u nizu besmislenih stvari zaokružuje smisao izbornog besmisla”, kaže Topić za BUKU.

 

Pobjednik izbora u Zvorniku je jasan, ali nije jasno da li se on može nazvati demokratskom voljom građana. Tačnije, upitno je da li se on može pohvaliti da su ga građani izabrali jer izbora nisu imali, ali izbore jesu.

 

Naravno da se jedan kandidat ne može posmatrati kao izraz volje naroda. Ali izborni rezultati već dugo ne odražavaju volju naroda, oni odražavaju moć (manipulacije) političkih partija i aktera. Sasvim sigurno da dobar dio građana neće izaći na te izbore, oni koji nisu za opciju predloženog kandidata, oni koji znaju da je ta bitka unaprijed dobijena pa njihov izlazak u konačnici ništa neće promijeniti. Političari se vješto zaklanjaju iza volje naroda, koja je i do sada bila pod velikim znakom pitanja i pod ozbiljnom sumnjom koliko je ona doista takva“, govori Topić.

 

Opozicija je zacementirala izborne prevare

 

Zbog novonastale situacije nedovoljno je kriviti samo vlast, potrebno je odgovornost tražiti i među redovima opozicije. Topić je mišljenja da bojkotom izbora opozicija šalje poruku da neće biti dio izbornog procesa dok se ne promijeni izborni zakon i dok se ne spriječe izborne manipulacije, prevare i krađe.

 

Da su bili dosljedni i istrajni ne bi prihvatili mandate na proteklim izborima, pošto su tvrdili da su pokradeni i prevareni. Na taj način su bili saučesnici u obmanjivanju građana i zacementirali ih dodatno u uvjerenju da ovdje izlaziti na izbore nema smisla. Odluke o pobjednicima neće biti donešene na biračkim mjestima. Sa druge strane, građanima je poslana poruka da imaju izbora ili prikloniti se onima koji suvereno vladaju ovim prostorim ili osloniti se samo na sebe dok se opozicija bavi sama sobom”, zaključuje Topić.

 

Povjerenje građana u izborni proces odavno je krhko, a dok se CIK priprema za prijevremene izbore u nekoliko opština i gradova u BiH, 5. februara desiće se još samo jedni izbori, a nikako praznik demokratije.

 

IZVOR: Buka/ Slađan Tomić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *