Пет. сеп 22nd, 2023

Neuspješna primjena aplikacije „Građanska patrola“ u Palama

Aplikacija „Građanska patrola“, koja građanima omogućava prijavu komunalnih i drugih problema u njihovom okruženju putem mobilnih uređaja, dostupna je od juna  i u opštini Pale. Cilj ove anonimne aplikacije je bolja komunikacija između vlasti i građana što bi trebalo ohrabriti Paljane da prijavljuju probleme u svojim lokalnim zajednicama.

 

Od skoro 20.000 stanovnika, koliko ih je prema rezultatima popisa iz 2013. u ovoj opštini, aplikaciju “Građanska patrola preuzelo svega 100 građana Pala, što nije spriječilo nadležne da se na zvaničnoj internet stranici opštine pohvale kako kažu “Uspješnom primjenom aplikacije”.

 

U tekstu navode da su do sada evidentirane 83 prijave, od čega je 31 riješena, 2 arhivirane, a trenutno ih je čak 50 aktivno.

 

A o uspješnosti primjene aplikacije, odnosno rješavanju problema građana pisao je i SPIN Info. Naime, kako to funkcioniše u praksi dokazuje primjer našeg sugrađanina sa Pala koji je prijavio opštini problem ulivanja kanalizacije sa Jahorine u rijeku Bistricu. Iako je prijava uredno zaprimljena, odgovora, a ni reakcije nadležne službe na ovaj problem nema. Čemu služi aplikacija ako na prijavljene probleme niko neće odgovarati, a kamoli reagovati?

 

Bez obzira na izjavu načelnika da prate “trend ubrzanog razvoja grada” (iako je u pitanju je opština) riječ je o lokalnoj zajednici koja još uvijek nema riješene osnovne infrastrukturne probleme, nema kanalizaciju, putevi su u lošem stanju, problem izmještanja Toplane iz centra opstine goruće je pitanje već godinama, i mnoge druge probleme.

 

Postavlja se pitanje prioriteta razvoja opštine i ulaganja.

 

Nasilna urbanizacija nerazvijene sredine pogubna je za građane Pala koji nemaju kanalizaciju, ali imaju aplikaciju kojoj mogu prijaviti da nemaju kanalizaciju.

 

Postavlja se pitanje da li se ovakvo izvještavanje može nazvati istinitim, i da li će budući najavljeni zakon o sprečavanju širenja lažnih vijesti odnositi se samo na one vijesti koje ne odgovaraju vladajućim strukturama.

 

Autor: Redakcija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *