Nezadovoljni radnici MOFAS-a ponovo obustavili rad, traže isplatu barem jedne plate

Nezadovoljni radnici MOFAS-a opet su se danas okupili pred kapijom preduzeća u Istočnom Sarajevu ogorčeni neispunjenim obećanjima gradske vlasti od kojih je posljednje u nizu da će im biti isplaćena jedna plata u roku od deset dana, što se nije desilo. 

 

Dugogodišnji radnik MOFAS-a Radomir Šehovac, otac troje djece, kaže da je sramota da poslodavci dovode radnike iz Bangladeša i drugih zemalja koje uredno plaćaju, dok radnici MOFAS-a nemaju od čega da žive, s obzirom da im za četiri mjeseca, od kada je Grad preuzeo upravljanje preduzećem nije isplaćena nijedna plata, samo dvije simbolične novčane pomoći.

 

“Nama je najveći problem što mi nemamo mjesečna primanja, donosimo od kuće hranu, nemamo ni topli obrok ni prevoz, mi nosimo od svojih kuća, i na kraju mjeseca ne pridonosimo ništa. To je van svake pameti da u 21. vijeku dovedete 50 radnika u fabriku da rade, a da ne ih plaćate”, kaže Šehovac za SPIN Info.

 

 

Nakon što je Vlada Republike Srpske obezbijedila dva miliona da Grad Istočno Sarajevo kupi preostali dio vlasničkog udjela fabrike MOFAS, osnovano je preduzeće DIGIS čija je nadležnost upravljanje MOFAS-om. Međutim, DIGIS u startu nije imao obezbijeđena sredstva za pokretanje proizvodnje, pa je sve što su radnici zaradili za četiri mjeseca uplaćeno za različita dugovanja. 

 

“Kad smo ušli u čitav proces rekli su nam da će biti teško, da će ići sporo, da treba isplatiti dugovanja, sve smo znali, ali niko nam nije rekao kada nas je doveo u aprilu da nećemo imati platu”, kaže Šehovac i dodaje da su iznevjereni radnici odlučili obustaviti rad dok im se ne isplati barem jedna plata.

 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić za SPIN Info potvrđuje priču da je radnicima prije deset dana obećana isplata jedne plate, ali, kako kaže, postoje određeni problemi.

 

“Problem je isplate plata na račune radnika, jer je račun MOFAS-a još uvijek blokiran. Moje kolege se od prije dva dana bave traženjem načina kako ove plate da isplatiti. Siguran sam da ćemo do ponedjeljka najdalje uspjeti”, rekao je gradonačelnik Ćosić.

 

Radnici MOFAS-a najavljuju svakodnevne proteste ne bi li skrenuli pažnju nadležnih da se pitanje rada jedinog proizvodnog preduzeća u Istočnom Sarajevu riješi, da ne bi doživjelo sudbinu RAOP-a i drugih koja su ugašena, gdje su radnici su ostali bez isplaćenih dugovanja, dok se atraktivna zemljišta prodaju u svrhu gradnje stambeno- poslovnih objekata.

 

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *