Poskupljenje gasa: Da li je Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj?

Iako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik početkom decembra 2021. godine s Gazpromom dogovorio da neće biti povećanja cijene gasa za Republiku Srpsku do 31. maja 2022. godine, u tom istom periodu cijena gasa za potrošače u Istočnom Sarajevu rasla je tri puta.

 

Republika Srpska troši oko 3,5 puta manje gasa nego Federacija BiH. U ovom su entitetu trenutno gasifikovani Zvornik i dio Istočnog Sarajeva. Rok za završetak decenijskog projekta gasifikacije Bijeljine probijan je nekoliko puta, o čemu je Istinomjer ranije pisao. Ukupna potrošnja ovog energenta u RS 2019. godine iznosila je 52.134.000 Sm3, što uključuje i domaćinstva i industriju. U istom periodu u Kantonu Sarajevo potrošeno je 132.686.931 Sm3 zemnog gasa, od čega se na potrošnju domaćinstava odnosilo 43.727.386 Sm3.

 

Ipak, ugovaranje povoljnije cijene gasa za Republiku Srpsku bilo je nešto čime se Milorad Dodik hvalio koncem 2021. godine.

 

Ono što je veoma važno, jučerašnji moj razgovor sa predsjednikom Putinom je ovdje potvrđen. Mi ćemo imati istu cijenu gasa u periodu kako je to dobila i Srbija, do 31. maja. Nakon toga ćemo razgovarati. Naši potrošači mogu računati na istu cijenu, bez obzira što je ona mnogo veća na svjetskom tržištu, 290 dolara.

 

Milorad Dodik, 3.12.2021.

 

Unatoč obećanju Milorada Dodika da potrošači u RS mogu računati na istu cijenu do 31. maja 2022. godine, to se ispostavilo kao netačno za građane i građanke Istočnog Sarajeva.

 

Naime, distribuciju gasa u Istočnom Sarajevu vrši preduzeća Sarajevo-gas a.d, a snabdijevanje obezbjeđuju putem distributivne mreže preduzeća KJKP Sarajevogas.

 

Poskupljenje gasa u ovom dijelu Republike Srpske pratilo je poskupljenje u Kantonu Sarajevo. Tako je prvo stupilo na snagu 1. decembra 2021. godine, drugo 1. januara 2022. godine, a 1. aprila 2022. godine gas je poskupio još jednom. U odnosu na cijenu koja je važila tokom prvih 11 mjeseci 2021. godine, cijena gasa za potrošače u Istočnom Sarajevu rasla je za 51%.

 

Ipak, na informaciju da će doći do poskupljenja i u Republici Srpskoj, direktor preduzeća Sarajevo-gas a.d. Nedeljko Elek je za RTRS izjavio da Republika Srpska ima direktni gasni aranžman s Ruskom Federacijom, te gas nije poskupio.

 

(..) Republika Srpska ima direktni gasni aranžman sa Vladom Ruske Federacije i jedino Republika Srpska i Srbija imaju takozvanu naftnu formulu za izračunavanje gasa. Trenutno gas u Republici Srpskoj nije poskupio. To što je podigla Vlada Federacije, to je njihova poslovna odluka, oni vjerovatno nemaju tako dobar aranžman, ne vjerovatno nego sigurno, sa Rusima. Trenutno cijena ostaje ista, a vidjećemo kretanje na berzi i na svjetskom tržištu i putem naftne formule dobit ćemo ubrzo i novu cijenu.

 

Nedeljko Elek, 14.7.2022.

 

Unatoč tvrdnji Eleka, iz KJKP Sarajevogas za Istinomjer su potvrdili da će cijena gasa za Istočno Sarajevo također biti povećana.

 

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 14.7.2022.godine donijela Odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa, koja iznosi 998 KM za hiljadu standardnih metara kubnih prirodnog gasa, tj.0,998 KM/sm 3 . Odluka se primjenjuje od 1.7.2022.godine. U skladu sa navedenim, povećana je i cijena gasa za tarifnu kategoriju Poseban kupac (“Sarajevogas-gas” a.d. Istočno Sarajevo).

 

KJKP Sarajevogas, 15.7.2022.

 

Cijena gasa u Republici Srpskoj za korisnike koji gas ne kupuju od preduzeća u Federaciji nije javno dostupna na stranicama uvoznika i distributera prirodnog gasa Gas-Res Banjaluka, kao ni na stranici Gas Promet Pale.

 

Nakon prvog poskupljenja u decembru 2021. godine, kompanija Gas-Res oglasila se saopštenjem da cijene za potrošače u Republici Srpskoj neće rasti, osim u Istočnom Sarajevu.

 

U saopštenju se navodi da je Gas-Res u više navrata tražio od transportnog operatora u FBiH pristup transportnom sistemu kako bi bili u mogućnosti snabdijevati Sarajevo-gas a.d, ali da je svaki put taj zahtjev odbijen.

 

Odbijene su i žalbe ‘Gas-Resa’ Federalnom ministarstvu energetike i rudarstva upućene ovim povodom. Gasni subjekti iz Republike Srpske trenutno nemaju pristup gasnom transportnom sistemu Federacije BiH i onemogućeni su da transportuju tri-četiri miliona m³ gasa godišnje do ‘Sarajevo gasa’ Istočno Sarajevo.

 

Saopštenje za javnost Gas-Resa, 16.12.2021.

 

Istočnom Sarajevu, gradu u Republici Srpskoj, ponovo će porasti cijena gasa unatoč “posebnim aranžmanima” ovog entiteta s Ruskom Federacijom. Na nivou BiH ne postoji zakonski okvir koji bi regulisao oblast transporta gasa, a nedonošenje zakona o plinu i električnoj energiji na državnom nivou jedan je od razloga zbog kojeg je Energetska zajednica nametnula sankcije Bosni i Hercegovini početkom 2021. godine.

 

U teoriji, donošenjem zakona o gasu na državnom nivou, Gas-Res, kao nijedna druga kompanija koja se bavi prodajom gasa, ne bi trebao imati probleme s transportom gasa prema Istočnom Sarajevu, odnosno prema bilo kojem korisniku na bilo kojem području gdje postoji gasna infrastruktura.

 

Ipak, građani i građanke Istočnog Sarajeva nastavit će plaćati veću cijenu gasa, ali ujedno i cijenu otpora Republike Srpske pri prenosu nadležnosti na državu Bosnu i Hercegovinu.

 

IZVOR: Istinomjer.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *