Пет. дец 1st, 2023

Nije ispunjeno obećanje o početku izgradnje tunela u Istočnom Sarajevu

Obraćajući se na predizbornom skupu SNSD-a u Istočnom Sarajevu 27.9.2022. godine, predsjednik SNSD-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će vlasti Republike Srpske izgraditi i tunel koji povezuje Pale i Istočno Sarajevo.

“Uradićemo taj tunel koji traži Ljubiša (Ćosić).”

Obrazloženje

Tokom prvih 100 dana mandata, Vlada RS nije provodila aktivnosti na ispunjenju datog obećanja.

Izvor: Predizborni skup SNSD-a, Istočno Sarajevo 27.9.2022.

Iako je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za izgradnju tunela između Istočnog Sarajeva i Pala s kineskom kompanijom Sinohydro u februaru 2022. godine najavio da će se uskoro pristupiti izradi predstudije izvodljivosti za ovaj projekat, u javnosti još uvijek nisu dostupni njeni rezultati.

 

Krajem 2021. godine Grad Istočno Sarajevo najavio je investiranje u izgradnju tunela od Pala do Istočnog Novog Sarajeva, koji bi poslije studije izvodljivosti, kako je tada najavljeno, u realizaciju mogao krenuti već naredne, 2022. godine. Gradonačelnik Ljubiša Ćosić već je tada stupio u kontakt s kineskom kompanijom koja je u tom trenutku bila zainteresovana da gradi tunel od osam kilometara.

 

I eventualno postizanje dogovora oko projektovanja i izgradnje ovog tunela koji bi po nekim procjenama bio dužine između 7 i 8 kilometara, vrijednost investicije do 200 mil KM, za koju kineska kompanija kaže da ima mogućnost da bude finansirana od nacionalne kineske banke na period od 15 godina.

 

Ljubiša Ćosić, 29.12.2021.

U februaru 2022. godine u prostorijama Gradske uprave Istočno Sarajevo potpisan je Memorandum o razumijevanju s kineskom kompanijom Sinohydro izgradnji tunela između Istočnog Sarajeva i Pala, koji će koštati između 150 i 200 miliona KM. Gradska uprava se obavezala finansirati izradu predstudije izvodljivosti za ovaj projekat, a probijanje tunela kroz Trebević zamišljeno je kao višegodišnji projekat koji bi trebalo da saobraćajno uveže Istočno Sarajevo i Pale. Dužina tunela bila bi oko osam kilometara.

 

Memorandum nas obavezuje da kao Gradska uprava finansiramo izradu predstudije izvodljivosti za ovaj projekat, za šta smo već našli partnere u okviru Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta za saobraćaj, sa kojima ćemo u narednih nekoliko dana završiti sve procedure neophodne za obavljanje ovog posla. Očekivani period izrade predstudije je dva mjeseca, a naši kineski partneri su se obavezali da će nakon toga oni izraditi studiju izvodljivosti za ovaj projekat. Ukoliko se predstudijom i studijom pokaže finansijska, odnosno investiciona opravdanost, sigurni smo da ćemo naći model za realizaciju ovog izuzetno značajnog, istorijskog projekta za Istočno Sarajevo. Bez puno priče idemo dalje i radimo za naš grad.

 

Ljubiša Ćosić, 21.2.2022.

Iako je očekivani period izrade pretstudije bio dva mjeseca, nije poznato da li je ona završena.

 

U junu 2022. godine istraživački tim online portala InfoRadar otkrio je da je kompanija Sinohydro na crnim listama Svjetske banke i Afričke razvojne banke zbog korupcije, prevara i podmićivanja političara širom svijeta te da je u analizi Instituta za sigurnosna istraživanja Evropske unije (EUISS) istaknuto da su neki ugovori s kineskim kompanijama, među kojima je i Sinohydro, praćeni nezakonitim plaćanjima, ali i potpunom netransparentnošću postupka sklapanja ugovora i nabavki.

 

InfoRadar je uočio i da ova kineska kompanija često mijenja ime, naprimjer, u Sino Hydro ili Sino tehnology i sl., te da su se često pripajali nekom holdingu i tako vršili prevare.

 

Više od godinu nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između predstavnika kompanije Sinohydro i Grada Istočno Sarajevo, u martu 2023. godine predsjednik RS Milorad Dodik posjetio je Istočno Sarajevo i održao sastanak s gradonačelnikom Ćosićem. Tada je najavio probijanje cijevi tunela koji bi povezao Pale s Istočnim Sarajevom te je tom prilikom rekao da je u izradi studija izvodivosti za ovaj projekt, no konkretne aktivnosti Vlade RS u cilju ispunjenja ovog obećanja nisu zabilježene tokom prvih 100 dana mandata njenog novog saziva.

 

IZVOR: Istinomjer

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *