29/02/2024

Nisu ispunjavali uslove za medicinske smjerove, licencu dobili zahvaljujući KCUS-u

Žurnal je u posjedu rješenja Ministarstva obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta BPK iz maja 2016. kojim se nalaže Internacionalnom univerzitetu u Goraždu da u roku od godinu otklone nedostatke i da u radni odnos prime odgovarajući nastavni kadar, da obezbijede učionički, amfiteatarski i drugi prostor za izvođenje nastave, te da formiraju nastavno-naučna Vijeća. Saznajemo da su u to vrijeme iz Ministarstva odbijali da Univerzitetu daju saglasnost za rad Fakulteta zdravstvenih nauka, ali ih je spasio sporazum o saradnji sa KCUS-a.

 

IZVOR: žurnal/A. Omerović/Z. Đelilović

 

U skupštini BPK Goražde nedavno su pozvali sve nadležne institucije da reaguju i provjere pisanja Žurnala o poslovanju Internacionalnog univerziteta Goražde.

Posljednja pisanja Žurnala o diplomama za doktora stomatologije daju neke sumnje”, naglasio je nekadašnji ministar obrazovanja BPK i aktuelni poslanik Damir Žuga. Podsjetimo na pisanja Žurnala o diplomama za doktora stomatologije ovog Univerziteta, iako zvanično nisu imali niti jednog diplomiranog doktora stomatologije, niti su prethodnih godina imali upisanih studenata ovog odsjeka.

 

DOBRA IDEJA, ALI LOŠA NAMJERA

 

Dobro upućeni izvori Žurnala navode da je problem sa ovim Univerzitetom postojao još od njegovog formiranja.

 

Ideja je bila dobra, ali je još na početku bilo jasno da iza svega stoji sasvim druga namjera“, govore naši izvori.

 

Podsjećaju i na sjednicu Skupštine BPK još iz 2015. godine kada je, također, otvoreno pitanje o poslovanju ovog Univerziteta. Žurnal je u posjedu rješenja Ministarstva obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta BPK iz maja 2016. kojim se nalaže Internacionalnom univerzitetu u Goraždu da u roku od godinu otkloni niz nedostataka koje je otkrila komisija za utvrđivanje uslova za rad. U tom periodu bio je zabranjen i upis studentima na svim odsjecima ovog fakulteta.

 

 

Univerzitetu je tada naloženo da u radni odnos prime odgovarajući nastavni kadar, da obezbijede učionički, amfiteatarski i drugi prostor za izvođenje nastave, laboratorije, računarske učionice, bibliotečki i čitaonički prostor, te da formiraju nastavno-naučna vijeća Univerziteta…

U međuvremenu, Univerzitet dobija saglasnost za rad, ali iz svojih izvora saznajemo, da u to vrijeme iz Ministarstva obrazovanja nisu željeli da im daju i saglasnost za rad Fakulteta zdravstvenih nauka IUG-a jer su smatrali da u tom pogledu ne ispunjavaju ni minimum uslova. Međutim, prevagnulo je to što je sa KCUS-a stigla saglasnost da studenti iz Goražda mogu izvoditi praktičnu nastavu kod njih.

Ovu saglasnost, koja je također u posjedu Žurnala, potpisuju tadašnji generalni direktor KCUS-a Rusmir Mesihović i rektor UIG-a Mehmed Avdagić.

Nezvanični izvori navode i da se priča da su sa KCUS-a povukli ovu suglasnost prije nekoliko mjeseci, ali o tome trenutno ne postoji dokaz.

 

KO SVE IMA DIPLOMU IZ GORAŽDA

 

Žurnal je ranije pisao i to da je nadležnim institucijama dostavljeno nekoliko prijava zbog drugih nepravilnosti vezanih za rad Univerziteta. U tim prijavama, od kojih je jedna stigla i na adresu naše redakcije, ponavljaju se skoro svi problemi koje je komisija otkrila još 2016. godine.

Bez obzira na prijave, ali i pisanja Žurnala, reakcije od nadležnih institucija nema.

Naši izvori navode da su na ovom fakultetu diplome, magisterije i doktorate stekli i neki bh. političari, ministri i državni službenici kako iz Goražda, tako i iz ostalih dijelova BiH, te da je to jedan od razloga zbog kojeg svi šute.

 

Sa Internacionalnog univerziteta ranije su demantovali pisanje Žurnala, a u međuvremenu se pojavilo i nekoliko pisama glavne menadžerice IUG-a Edine Brutus. Jedno od tih pisama upućeno je premijeru BPK u kojem optužuje određene političare i uposlenika ministarstva obrazovanja za iznudu novca. U pismu je, saznajemo, spomenut i Žuga, koji je u Skupštini BPK sve oštro demantovao, te najavio tužbu za klevetu protiv Edine Brutus.

Kao nekadašnji ministar obrazovanja sa uposlenicima tog ministarstva nikada nisam izlazio van ustavne i zakonom predviđene nadležnosti”, naglasio je Damir Žuga..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *