Нед. дец 3rd, 2023

Novac za sanaciju deponije potrošili i prije nego su ga dobili

Grad Istočno Sarajevo je za sanaciju deponije na Krupačkim stijenama još 2019., u dva navrata, na račun JKP Trnovo uplatio 137.212,25 KM. Sanacija do danas nije urađena, niti su opravdana sredstva namijenjena u tu svrhu.

Vladimir Lubura, osnivač i predsjednik nevladine organizacije Ekološki pokret Krupac, koji godinama ukazuje na neregularnosti vezano za deponiju na Krupačkim stijenama, kaže da su konačno ostvarili pobjedu – zaustavljen je dovoz hemijskog otpada, te animalnog otpada iz Ljubuškog i Hadžića, ali i medicinskog otpada s područja Zapadne Hercegovine, Zenice i Breze.

Zadovoljni smo s ovim što je do sada urađeno, ali opet naglašavam da ništa ovo neće značiti ukoliko se ne uradi sanacija deponije”, naglašava Lubura.

Fingirani računi?

Grad Istočno Sarajevo je za sanaciju ove deponije još 2019. godine izdvojio  137.212,25 KM. Ovaj iznos je u dva navrata, rješenjima od 9. septembra i 8. oktobra 2019., prebačen na račun JKP Trnovo, koji je i vlasnik deponije. Međutim, sanacija do danas nije urađena, niti su na pravi način opravdana sredstva namijenjena u tu svrhu. Iz nevladine organizacije pitaju: “Gdje su pare”?

Na uvid smo dobili račune kojima JKP Trnovo pravda utrošenih 107.209, 25 KM u svrhu sanacije, dok izvještaja za preostalih 30.000 KM nema. Ono što budi sumnju i u ispravnost računa, kojima se pravda utrošak iznosa od 107.209,25 KM, jeste što gledajući datume kada su izdani ispada da su sredstva potrošena i dva mjeseca prije nego je Grad Istočno Sarajevo prebacio novac na račun JKP Trnovo.

Osim toga, sporno je i ono na šta su utrošeni – novcem za sanaciju kupovale su se i nadzorne kamere, ali i zemljište od 50.000 KM.

Ne možeš u sanaciju deponije prikazati račune od videonadzora, te kupovinu zemljišta uvrstiti u sanaciju”, naglašava Lubura.

Na računu koji je izdat u julu 2019., a koji smo dobili na uvid, između ostalog, navodi se kupovina dva HD digitalna snimača dahija XVR410H ukupne vrijednosti 360 KM, HDD Segate video surveilance 2TB – dva komada po cijeni od 320 KM, monitor led 21,5? sa HDMI ulazom od 260 KM, bulet IR kamera dahua hac dva komada od 180 KM…

racun Krupacke 0

Na nabavku opreme za videonadzor 2019. potrošeno je ukupno 3.212 KM, po direktnom sporazumu. Ugovor je u julu te godine potpisan s firmom REAP d.o.o., dakle dva mjeseca prije nego je Grad Istočno Sarajevo uplatio na račun JKP Trnovo prvi dio iznosa za sanaciju.

racun krupacke 1

Netransparentnost javnih nabavki

JKP Trnovo je za usluge krčenja šume, nasipanja puta i prevoza materijala utrošila ukupno 23.600 KM. Uvidom u javne nabavke može se primjetiti da je sve ove usluge iscjepkala, po direktnom sporazumu, od kojih je gotovo svaki na samoj granici od ili oko 6.000 KM. Skoro sve ove usluge radila je ista firma – Javni prevoz stvari  „Škrkar Predrag” autoprevoznik Škrkar Predrag.

Napomenimo da je iznos od 6.000 KM na samoj zakonskoj granici, jer se radi o vrijednosti do koje se mogu i sklopiti direktni sporazumi po Zakonu o javnim nabavkama.

Firma Javni prevoz stvari „Škrkar Predrag“ izvodila je radove na drenaži terenu, po direktnom sporazumu, po cijeni od 4.650 KM. Ugovor je potpisan 23. oktobra 2019.

Ista firma je po ugovoru potpisanom 18. septembra radila i usluge krčenja. Radi se, također, o direktnom sporazumu, a vrijednost ugovora je 5.600 KM.

Sa istom firmom su 12. septembra 2019. zaključena još tri ugovora – direktni sporazumi, po cijenama od po 6.000 KM za radove nasipanja, prevozne usluge iskopa i zemljane radove. Ova posljednja tri ugovora potpisana su samo tri dana nakon što je po prvom rješenju uplaćen novac za sanaciju na račun JKP Trnovo što implicira da se unaprijed znalo koja će se firma angažovati za ovakvu vrstu posla.

JKP Trnovo je i u ovoj godini nastavilo sa praksom direktnih sporazuma koji su na samoj granici od 6.000 KM. Tako su za radove nasipanja, te iskopa i zemljanih radova na deponiji Krupačke stijene u 2021. ugovori zaključeni sa firmom Zemljokop inženjering.

Vrijednost ova dva ugovora je po 6.000 KM.

Uvidom u registar na Akta.ba, primijetili smo da su ova dva tendera, inače, i jedini osvojeni tenderi firme Zemljokop.

Izrada lagune za sakupljanje deponijskog filtrata

Osim navedeno, u ovoj godini na tender za “izradu projektne dokumentacije za izgradnju lagune za sakupljanje deponijskog filtrata na deponiji Krupačke stijene”, po direktnom sporazumu prošla je firma PROTEHNIK. Ugovor je potpisan 6. aprila, a vrijednost je 5.750 KM.

Vladimir Lubura naglašava da se ova laguna pravi na njegovo insistiranje.

“Potrebno je napraviti bazene, a po mogućnosti i kolektore kako se otpad ne bi uljevao u podzemne vode”, kaže Lubura.

Ova deponija je, inače, sa radom počela 1996., a Lubura je još ranije za Žurnal izjavio da su svi “javašluci” počeli od 2000. On je te godine podnio i prijavu policiji protiv svih osoba koje su od 2000. rukovodile deponijom. 

Policijska uprava Istočno Sarajevo, koja je vodila istragu, još krajem februara je proslijedila izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Iz Tužilaštva su potvrdili za Žurnal da su zaprimili “operativni materijal od PU Istočno Sarajevo, a u vezi sa odlaganjem navodno opasnog otpada na deponiji Krupačke stijene”.

“Predmetni tužilac će poduzeti sve radnje propisane ZKP-om RS”, odgovorili su iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

IZVOR: Žurnal Info/Zinaida Đelilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *