Пет. дец 8th, 2023

Novi ‘građevinski udar’: 20 hektara zelenih površina na Jahorini će biti betonirano?!

Grupa građana s Jahorine uputila je otvoreno pismo Bojanu Vipotniku, ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Pismo je vezano za novi ‘građeviski udar’ kojim se na teritoriji kojom upravlja opština Trnovo planira betoniranje 20 hektara Jahorine!

Gradnja uključuje parking prostore, prilaze kućama, zagrađivanje kuća i sječu malo preostale šume.

Kako kaže grupa građana smatraju da je sasvim opravdano da se ministru obrate javno, zato što se njihovo prethodno pismeno obraćanja završilo ćutnjom.

Istovremeno, dodaju, žele da skrenemu pažnju javnosti na Jahorinu koja se već guši pod betonom. A, ako ovaj regulacioni plan bude usvojen, uvjereni su da će doći do kolapsa planine i planinskog turizma.

Pismo grupe građana sa dostavljenim fotografijama prenosimo u cjelosti:

Zahtjev za zaustavljanjem postupaka usvajanja nacrta regulacionih planova Sportsko-rekreacionog područja Jahorina na području opštine Trnovo (revizija plana) najavnom uvidu od 07.07.2023 do 07.08.2023. i 05.08.2023. do 5.09.2023.godine.

Poštovani gospodine Vipotnik, Obraćamo Vam se po drugi put sa zahtjevom dazaustavite i uknete postupke usvajanja Sportsko-rekreacionog područja Jahorina na području opštine Trnovo (Revizija plana) na uvidu od 07.07.2023 do 07.08.2023. i 05.08.2023. do 5.09.2023. i javnim raspravama 11.09.2023. i 05.10.2023.

Apelujemo, da u skladu sa zakonima Republike Srpske, mandatom, vizijom i misijom Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, spriječite ekocid na Jahorini. Pozivamo Vas i da lično dođete na Jahorinu i uvjerite se u sve naše navode.

Opština Trnovo (RS) je 2022. godine, uzimajući u obzir želje investitora, dala da se uradi nacrt regulacionog plana za obuhvat od 20ha na Jahorini. Projektnu dokumentaciju za sekciju 1 od 5ha uradio je Radis d.o.o, dok je obuhvat od 15ha uradio Unis institut d.o.o.Suma sumarum,200.000m2 Jahorine biće betonirano.

Planovima se predviđa velika sječa šuma i isključiva gradnja stambeno-poslovnih objekata, bez ikakvih pratećih sadržaja u smislu pješačkih i biciklističkih staza.Predviđa se gradnja višespratnica po postojećim i već nedovoljnim parking prostorima, sječa malo preostale šume, dodjela parcela i po 10 puta većih od postojećih.Gradnjom novih objekata se uskraćuju nužni prilazi vikendicama i asfaltiraće se uz samu skijašku stazu. Gradnja objekata se predviđa i na klizištima i preljevima za vodu. Rastojanja između objekata praktično i ne postoje, tako da se u slučaju zemljotresa ili požara neće moći skloniti ni ptica. Jahorinske vikendice se zagrađuju s južnih strana na rastojanju od 1m i manje!

Budući da zakon ne reguliše sportsko-rekreaciono područje kao takvo, u obzir nisu uzeta staništa životinja i ptica, niti je urađena ikakva procjena uticaja na životnu sredinu. Snabdijevanje VODOM je posebna priča jer se jahorinske vikendice od prošlog vijeka priključivane na vodosnabdijevanje pod uslovom da investiraju u vlastite hidrofore. U prilog tim tvrdnjama dostavili smo Vam i dokument Vodovoda Pale iz 2023, u kojem između ostalog, stoji:

“Snabdijevanje postojećih objekata 2. Zone distributivne mreže na području opštine Trnovo trenutno se vrši mrežom nedovoljnog profila… planovima razvoja predmetnog područja povećaće se i konzumno područje što može predstavljati problem”. Za obuhvat od 15ha, vodovod Pale je izjavio da je nedovoljno postojeće snabdijevanje vodom, već da je potreban NOVI IZVOR VODE.Treba li pominjati da se kanalizacija cijevima nedovoljnog promjera, od svega 30cm, bez prečiščavanja, u sred Pala,direktno izliva u Miljacku?

Takođe, ne uzima se uopšte u obzir da se obuhvat graniči s dijelom Jahorine koji se nalazi na opštini Pale. Ovaj dio Jahorine će biti odsječen od parkinga na platou Šator koji se jednostavno ukida gradnjom objekata koji premašuju 1500m2.

main image

Uprkos negativnim stavovima stručnih službi, javnih preduzeća kao što su vodovod, elektrodistribucija, OC Jahorina, uključujući i Savjet plana,Skupština opštine Trnovo i Načelnik donose odluku da se planovi stave na javni uvid,svaki u svoje doba, od jula do avgusta 2023, u jeku godišnjih odmora.Tokom javnih uvida, pismeno je dostavljena jedna primjedbaza obuhvat od 5ha – tzv. kontaktni plan za seciju 1.Za obuhvat od 15ha dostavljeno je preko osamdeset (80) primjedbi.

Javni uvid i javne rasprave u Trnovu predstavljaju običnu farsu. Na primjedbe građana i stručnjaka daju se listom negativni odgovori.Na uvidu se njihove primjedbe oštro sasijecaju i minimiziraju i nedugo posle uvida, Skupština opštine daje na usvajanje prijedlog odluke o usvajanju regulacionog plana, što je 26.10. 2023, već učinjeno za sekciju 1.

Za obuhvat od 15ha Unis institut do današnjeg dana nije dostavio odgovore na preko 80 primjedbi, datih u zakonskom roku.

Mnogi su potegli i po 600 km da dođu na javnu raspravu 09.10.2023. u Trnovo.Treba li napominjati da je Trnovo od Jahorine udaljeno 60 km, pa su samo lokalci u tu svrhu potegli po 120 km?

Predstavnici nosioca izrade plana, Unis instituta, nisu dali odgovor ni na jednu primjedbu, već se ova zakonska procedura pokušala „preskočiti“. U potpunosti prenebegavajući činjenicu da su dobili preko 80 primjedbi, predstavnici Unisa saopštavaju da je javna rasprava samo još jedna prilika da svako od prisutnih dâ svoju primjedbu na koju će oni naknadno, pismeno odgovoriti.

Naravno, opština Trnovo i dalje gleda kroz prste Unis institutu i daje im još jednu šansu da dostave odgovore na primjedbe, s rokom 19.10. 2023. Odgovore Unisa do današnjeg dana niko od građana koji su uložili primjedbe nije ni vidio ni dobio. Uprkos tome,ponovljena javna rasprava će biti zakazana u najkraćem roku, pretpostavlja se već početkom novembra!

Po svemu sudeći, biće isti scenario kao i za sekciju 1. Na sve primjedbe napisane u skladu sa zakonom i zdravim razumom dobićemo negativne odgovore, a na Jahorini će graditi ko želi, kako želi i gdje želi. Zaključujemo da se tendenciozno uvlačimo u dugačak i nepotreban upravni postupak kakav svako malo prolazimo, a koji se okončava na Ustavnom sudu.

Gospodine Vipotnik, apelujemo da u svrhu očuvanja prirode, racionalnog korišćenja prostora i energije, zaštite životne sredine na socijalnim, ekonomskim i ekološkim principima,učinite sve što je u Vašoj moći da spriječite donošenje ovih pogubnih regulacionih planovaopštine Trnovo. Time biste omogućili da i u 21. vijeku Jahorina zadrži nadaleko prepoznatljiv imidž planine na koju dolaze pravi ljubitelji zimskih sportova, olimpijski duh, raznolikost staništa biljnih i životinjskih vrsta, ljubazne domaćine, prepoznatljive i čuvene JAHORINSKE VIKENDICE, kao dio kulturološkog nasljeđa.

S poštovanjem, Stanovnici, domaćini i ljubitelji Jahorine.

 

IZVOR: Buka/T. Čalić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *