Пет. дец 8th, 2023

U Istočnom Novom Sarajevu do polovine novembra hladni radijatori

Građani Istočnog Novog Sarajeva gledaju u nebo i nadaju se da će neuobičajeno topli novembarski dani potrajati zato što su radijatori u njihovim stanovima hladni, jer u zadatom roku nije završena obećana rekonstrukcija „Toplane-INS“.

Direktor “Sarajevo-gasa” Nedeljko Elek i direktor „Toplane-INS” iz Istočnog Novog Sarajeva Dejan Berjan potpisali su 6. septembra ugovor da će rekonstrukcija i gasifikacija ove toplane u vrijednosti od šest miliona KM biti završena do 25. oktobra.

„Istočno Sarajevo će 25. oktobra biti prvi gasifikovani grad u Republici Srpskoj“, obećao je tada direktor „Sarajevo-gasa“ Nedeljko Elek.

Direktor „Toplane-INS“ Dejan Berjan kaže za CAPITALda rekonstrukcija nije završena u zadatom roku zbog kašnjenja u isporuci, ističući da se nada da će sve biti završeno do 15. novembra i da će građani Istočnog Novog Sarajeva od polovine novembra imati grijanje.

„Radi se o specifičnoj opremi iz uvoza koje nema na slobodnom tržištu. Mi trenutno radimo u okviru toplane ono što smo u mogućnosti i čekamo isporuku te opreme. Nadamo se da ćemo do 15. novembra završiti ovaj izuzetno značajni projekat rekonstrukcije“, kaže Berjan.

On je podsjetio da su građane obavijestili da zbog rekonstrukcije i neisporučivanja toplotne energije neće dobiti oktobarske račune i da će biti oslobođeni i svih distributivnih troškova.

Kada je riječ o novembarskim računima, Berjan je istakao da će građani dobiti račune samo za period u kojem im bude isporučena toplotna energija.

Na pitanje šta će se desiti ako u međuvremenu zahladi, a do 15. novembra ne bude završena rekonstrukcija, izrazio je uvjerenje da će sve biti završeno, dodajući da tehnički nije bilo moguće ostaviti jednu kotlovnicu da radi na dosadašnji energent mazut.

U ranije objavljenom saopštenju „Toplane-INS“ u kojem su obavijestili građane da neće plaćati oktobarske račune, između ostalog se navodi i da je postojeće postrojenje staro 47 godina, da je riječ o bivšoj vojnoj kotlovnici koje je postalo izuzetno teško održavati i servisirati zbog nemogućnosti pronalaska rezervnih dijelova, kao i da toplana sa dosadašnjom instalisanim snagom kotlova nije mogla odgovoriti na širenje naselja i priključenja novih korisnika.

„Ovaj projekat je veoma značajan za cijelu lokalnu zajednicu, jer ćemo povećati snagu kotlovnice na 20MW, čime ćemo moći da odgovorimo na širenje našeg grada i priključenje novih korisnika”, navodi se u saopštenju.

 

IZVOR: Capital

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *