Novinar- žrtva medijskog linča u Istočnom Sarajevu

Piše: Sanja Vasković

Posljednjih dana u Istočnom Sarajevu se digla medijska prašina u vezi televizijskog priloga o aktuelnim protestima u Srbiji,  emitovanom u programu lokalne tv kuće “OSM”.

U prilogu se navodi da je narod ustao protiv režima Aleksandra Vučića. Bunt mladih ljudi je, prije svega, motivisan idejom uvođenja policijskog časa u Beogradu, a eksalirao je višegodišnjim potisnutim nezadovoljstvom izazvanim teškom ekonomskom situacijom građana Srbije, rješavanjem  pitanja Kosova, odbrane pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori i ostalih srpskih rana.

Zvanični mediji u Srbiji i Republici Srpskoj proteste su označili kao huliganske, zavjereničke,desničarske i slično, usmjerene na rušenje režima. Novinar kreator pomenutog priloga doživio je medijski linč, a od njega i “njegovog” priloga se zvanično ogradila i medijska kuća u kojoj radi(o), navodeći da to nije njihova uređivačka politika, i da je novinar kreirao prilog po sopstvenom nahođenju, pišu u saopštenju ove medijske kuće u potpisu direktora koji, narodski rečeno, u svom dugogodišnjem radu “nema veze” sa medijima.

 O pomenutoj televiziji smo pisali i ranije, da je plaćena skupo novcem građana Istočnog Sarajeva, 650 000 KM zvanično. Aktuelna vlast u ovom gradu (SDS- PDP) prije toga otjerala je u stečaj matičnu tv kuću RTVIS,  a radnike poslala na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. 

Grad Istočno Sarajevo osnovao je nakon toga Gradski radio, koji sada sa TV “OSM” funkcioniše kao jedno preduzeće, a zapošljavanje u ovom radiju je upitno budući da konkurs nije bio raspisan.

 Dakle radiom, televizijom i gradom upravlja koalicija SDS- PDP. To što je SNSD burno reagovao na ovaj prilog je razumljivo imajući u vidu bliske političke odnose predsjednika stranke Dodika sa Vučićem, i režima u Srpskoj i Srbiji, i to da je Srbija uložila milione u Istočno Sarajevo. Bolnica ” Srbija”, škola “Srbija”, trg u izgradnji  “Srbija”, samo su neki od naziva u Istočnom Sarajevu u znak zahvalnosti ovoj državi (mada treba imati u vidu da novac nije dao lično Aleksandar Vučic, već građani Srbije koji, kao i građani Srpske i te kako teško žive, ali njihov novac se godinama izdvaja za Rapubliku Srpsku). 

Postavlja se pitanje da li je licemjerno da SDS i PDP iz Istočnog Sarajeva učestvuje na protestima u Banjoj Luci, pozivaju na rušenje režima u RS, a podržavaju režim u Srbiji?  U Beogradu protestuju huligani, a u Banjaluci narod? U Beogradu je demokrataki sistem, a u Banjaluci fašistički?

Nije licemjerno ako uvidimo činjenicu da je Aleksandar Vučic dolazio u posjetu i Gradu Istočno Sarajevo i gradonačelniku Vukoviću.

Na Palama su čak organizovani protesti na čelu sa SNSD-om protiv ovog priloga, novinara ili čega već. Zanimljivo je da niko nije protestovao kada su iz naših džepova po raznim osnovama ubrali novac da plate ova televiziju, ili zbog drugih politički usmjerenih priloga, sjetili su se sada da televizija ne radi u interesu građana.

Žrtva ovog loše uređenog sistema i medijskog linča jeste novinar koji je stavljen na stub srama zbog priloga i iznesenog “sopstvenog mišljenja”  koje sigurno podržava i velika većina stanovnika Istočnog Sarajeva. Ako je neko trebao biti smijenjen u ovom slučaju to je urednik ili direktor, jer je odgovornost na njima, ali ne, oni se svi drže skupa, nastradaće pojedinci i narod u ovoj svakodnevnoj uzaludnoj borbi vjetrenjača protiv sistema.

Osim toga, niko od kolega nije podržao novinara, barem pokušao da se stavi na njegovo mjesto budući da znaju kako je danas raditi u medijima i čemu su novinari svakodnevno izloženi. 

Empatije nigdje, a licemjerje duboko ugrađeno u društvo i ljude. Pogledajte stvari nekada iz drugog ugla, a ne samo onog koje vam mediji serviraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *