Novinari i inspektori natjerali Šume RS da rade svoj posao

 Izrada šumsko privrednih osnova za šumsko-privredna područja (ŠPP) „Kalinovačko“, „Trnovsko“ i „Majevičko“ je završena i one su dostavljene šumskim gazdinstvima i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na dalje usvajanje, potvrđeno je danas iz Istraživačko-razvojnog i projektnog centra Banjaluka koji je organizaciona jedinica javnog preduzeća „Šume Srpske“.

 

Iz IRPC-a su istakli da će šumsko-privredna osnova za ŠPP „Dobojsko-derventsko“ biti završena u narednim danima i takođe dostavljena na dalje postupanje i usvajanje.

„Ugovor za izradu šumsko-privredne osnove za ŠPP „Majevičko“ potpisan je 12. oktobra 2020, za ŠPP „Kalinovačko“ i „Trnovsko“ 13. oktobra 2020. godine, a za ŠPP „Dobojsko-derventsko“ potpisan je 16. novembra 2021. godine“, navodi se u odgovoru na pitanja portala CAPITAL.

Iz IRPC-a ističu da izrada šumsko-privrednih osnova traje tri kalendarske godine i podrazumijeva obimne terenske radove.

„Terensko prikupljanje podataka za navedena šumsko privredna područja planirano je da se obavi u cjelosti 2022. godine. Radovi na prikupljanju terenskih podataka tokom 2022. godine su se odvijali smanjenim intenzitetom i nisu izvršeni u planiranom roku i obimu. Tadašnje rukovodstvo IRPC-a je kašnjenje obrazložilo nedostatkom kvalifikovanih iuzvršilaca o čemu su obavijestili i upravu javnog preduzeća“, navodi se u odgovoru.

U periodu februar-juli 2023. godine, kaže se dalje, pristupilo se završetku terenskih radova započetih u prethodnoj godini.

„Nakon završenih terenskih radova izvršena je kancelarijska obrada prikupljenih podataka, te zadužena stručna lica u IRPC-u za tekstualnu izradu šumsko-privrednih osnova. S obzirom na značajno kašnjenje terenskih radova, moramo reći da je obrada podataka i i tekstualna izrada ŠPO obavljena u najkraćem mogućem roku“, navodi se u odgovoru.

Ugovor za izradu Programa gazdovanja kršom, kaže se dalje, između Centra za gazdovanje kršom i IRPC-a zaključen je 30. novembra 2023. godine.

„Prema tom ugovoru, IRPC je dužan da Program gazdovanja izradi i isporuči do 31. decembra 2024. godine. IRPC je izvođač radova, a za sva dodatna pitanja u vezi Programa gazdovanja područjem krša obratite se upravi javnog preduzeća“, zaključuju na kraju odgovora iz IRPC-a.

Podsjećamo, CAPITAL je u subotu otkrio da šumska gazdinstva „Zelengora-Kalinovik“, „Treskavica-Trnovo“, „Doboj-Doboj“ i „Majevica-Lopare“ rade izvan zakonskih okvira, jer  nemaju važeće šumsko-privredne osnove zbog čega im prijeti zabrana rada.

Nakon toga, šumarska inspekcija je izašla u kontrolu i potvrdila naše navode, zbog čega su izdali rješenja o zabrani redovne sječe u navedena četiri gazdinstva.

Ukoliko procedura usvajanja ŠPO bude završena u narednim danima moguće je da ne dođe do zastoja u radu navedenih gazdinstava, iako ona od 1. januara kada su im istekle važeće ŠPO praktično posluju izvan zakonskih okvira.

CAPITAL: D. Momić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *