SAOPŠTENJE UDRUŽENJA UMBRELLA: Depolitizacija javnih emitera bi trebao biti uslov za dodjelu 10 miliona javnog novca

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija smatra neopravdanim odluku Vijeća Ministara BiH o izdvajanju 10 miliona KM javnog novca javnim servisima u BiH. Također, Umbrella izražava ozbiljnu zabrinutost zbog izjave ministra vanjskih poslova, Elmedina Konakovića i lidera NIP-a, kojom sugeriše da bi dugoročno rješenje za javne emitera, FTV i BHRT trebalo biti usmjereno prema ispunjavanju političkih zahtjeva Trojke.

 

Javni servisi ne bi trebali dobijati milione javnog novca sve dok im je prioritet u izvještavanju zaštita političkih elita, a ne javnog interesa. Udruženje Umbrella daje podršku  zahtjevima Samostalnog sindikata radnika BHRT –a i njihovom posljednjem apelu za rješavanje finansijskih i drugih teškoća u funkcioniranju javnog medijskog servisa na nivou države, međutim, smatra neprihvatljivim finansiranje javnim novcem program koji neće imati kritički odnos prema političarima i političko postavljanje kadrova na javnim servisima.

 

Udruženje Umbella traži da se javni servisi depolitiziraju i profesionaliziraju, što bi trebao biti preduslov dobijanja novca. Dok se nad nezavisnim medijima godinama unazad vrši ekonomski i politički pritisak, država izdvaja miliione za medijsko izvještavanje koje odgovara finansijerima- odnosno državnim institucijama. Zbog toga Udruženje  opravdano postavlja sljedeća pitanja:

 

  1. Otkad to javni servisi trebaju da se ponašaju u skladu sa politikama političkih partija ili koalicija? Ovo je direktan i nedvosmislen atak na slobodu medija i slobodu govora.
  2. Zašto se i pored naplate takse na posjedovanje radio i televizijskih prijemnika, koja idu isključivo javnim rtv servisima, iz budžeta izdvaja deset miliona maraka?
  3. Zašto država BiH nema fond za podršku istraživačkom novinarstvu?
  4. Na osnovu kojih kriterija Vijeće ministara BiH određuje kome i koliko sredstava će biti dodijeljeno iz fondova koja pune svi građani BiH?

Javni servis je potreban svakoj demokratskoj zemlji, međutim, javni servisi ne postoje radi političara, nego javnosti. Veća odgovornost rukovodstva ovih medija prema građanima doprinijeli bi i stabilnijem finansiranju.

 

Također, Umbrella izražava ozbiljnu zabrinutost zbog izjave ministra vanjskih poslova, Elmedina Konakovića i lidera NIP-a, kojom sugeriše da bi dugoročno rješenje za javne emitera, FTV i BHRT trebalo biti usmjereno prema ispunjavanju političkih zahtjeva Trojke. Ovakav pristup direktno ugrožava neovisnost medija i slobodu govora, stvarajući ozbiljnu zabrinutost za demokratske vrijednosti.

 

Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *