Novinarka Jelena Denda Borjan: Od političara sam dobila poruku koja izlazi iz profesionalnih okvira, osjećala sam se uznemireno

Da je na mom mjestu bio muškarac, pretpostavljam da bi navedene SMS poruke izgledale drugačije, ako bi do njih uopšte i došlo. Obavljanje novinarskog posla u malim mjestima, poput hercegovačkih, nije jednostavno ni našim kolegama, ali novinarke se u mnogo većoj mjeri suočavaju sa seksizmom i diskriminacijom”, kaže za BUKU Denda Borjan.

Jelena Denda Borjan, novinarka portala Deirekt iz Trebinja, čeka odluku suda u prekršajnom postupku protv jednog od izvršnih direktora Hidroelektrana na Trebišnjici Ljube Vukovića koji se vodi pred Osnovnim sudom u Trebinju.

 

Denda Borjan je Vukovića, 21. novembra 2021. godine, prijavila policiji zbog uznemiravanja porukama, a ona se u postupku pojavljuje kao oštećena, odnosno svjedokinja.

 

Čekala sam godinu i tri mjeseca da sudski postupak počne, što je, po mom mišljenju, zaista predugo. Ovo je posebno problematično u situacijama kad su novinari prinuđeni da se u svom radu ponovo susreću sa političarem koga su prijavili policiji dok njihova prijava čeka sudski epilog”, rekla je za BUKU Jelena Denda Borjan.

 

Denda Borjan ranije je opisala da je u tom periodu radila temu o imenovanju Slobodana Čomića u upravu Hidroelektrana na Trebišnjici, a jedan od aktera priče bio je Ljubo Vuković. Pozvala ga je da čuje njegovu stranu priče, a prema njenim riječima, kad se predstavila Vuković joj je spustio slušalicu. Denda Borjan kaže da mu je nako toga poslala poruku u kojoj ga je pitala da li će se oglašavati, na koju u tom trenutku nije dobila odgovor.

 

Tekst na kojem je radila objavila je oko podne, a od Ljube Vukovića dobila je SMS poruku u kojoj ju je nazvao lažljivicom.

 

Kada je svjedočila Denda je rekla da se osjećala uznemirenom jer je dobila i poruku koja izlazi iz profesionalnih okvira, a jedna od poruka koju je Denda Borjan dobila od Vukovića glasila je “sipulamatuki”. To ju je, prema njenom svjedočenju, veoma uznemirilo i zato je odlučila da ga prijavi policiji.

 

Da je na mom mjestu bio muškarac, pretpostavljam da bi navedene SMS poruke izgledale drugačije, ako bi do njih uopšte i došlo. Obavljanje novinarskog posla u malim mjestima, poput hercegovačkih, nije jednostavno ni našim kolegama, ali novinarke se u mnogo većoj mjeri suočavaju sa seksizmom i diskriminacijom”, kaže za naš portal Denda Borjan.

 

Kaže da je tokom svog rada od Vukovića i ranije doživljavala uvrede, kao i prijetnje tužbama, a SMS poruke su bile kap koja je prelila čašu i znak da je vrijeme da potraži pomoć policije kako bi se zaštitila.

 

Na taj način sam željela da poručim svim funkcionerima i političarima da je takav odnos prema novinarkama i novinarima nedopustiv. Međutim, još je značajnije da sud potvrdi da je takvo ponašanje kažnjivo i da neće biti tolerisano”, ističe Jelena. Dodaje da je sve u vezi sa ovim slučajem čini da se osjeća neprijatno.

 

Od poruka koje sam dobila, pa do samog procesa suđenja koji nije bio nimalo ugodan, jer je sve vrijeme stvarana atmosfera u kojoj je Vuković žrtva mojih ‘napada’ na njegov lični i porodični život. Atmosfera za novinarski rad u BiH svake godine je sve nepovoljnija. U Trebinju je postalo skoro nemoguće raditi određene teme, jer dosta javnih preduzeća i ustanova kriju svoje pres konferencije od pojedinih novinara, ne odgovaraju im na novinarske upite, niti na telefonske pozive, a novinari nemaju način da se izbore protiv toga”, rekla je Denda Borjan i napominje da pritisci na medije uvijek postoje, samo je pitanje u kojoj mjeri će biti legalizovani.

 

Kada su u pitanju planirane izmjene Krivičnog zakona da se kleveta tretira kao krivično djelo Denda kaže da su novinari u našoj zemlji su i do sada često prolazili kroz iscrpljujuće sudske procese s ciljem da budu ugušeni i zastrašeni, a ukoliko ovakve izmjene budu usvojene, novinarski rad ovdje postaće skoro nemoguć.

 

Prije nekoliko dana u nastavku suđenja protiv Vukovića odbrana je iznijela završne riječi. Vuković je rekao da je bio uznemiren upornim pozivima i porukama novinarke.

 

Osjećao sam se nelagodno, sa nekakvim nesanicama i glavoboljama i shvatio sam da je to provokacija lične prirode i miješanje u moj lični život”, rekao je tada Vuković.

 

Tokom nastavka suđenja odgovorio je na pitanje da li je novinarki Dendi Borjan slao još neke poruke. Vuković je rekao da se sjeća i da je slao poruke “neodređenog sadržaja” i da je “bezveze tipkao”, jer je bio uznemiren zbog njenih upornih poziva.

 

On je rekao da sadržaj poruke “sipulamatuki” ništa ne znači i da svako može da je tumači kako želi. Citirao je i Vuka Stefanovića Karadžića: “Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano”.

 

Stranke u postupku naknadno će biti obavještene o odluci sudije Dragana Puzića.

 

IZVOR: Buka/Maja Isović Dobrijević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *