21/02/2024

OBA BiH: Kupljeno 18 automobila za 840.000 KM

OBA vozila kupuje od dvije firme iz Sarajeva, jedna je imala poprilično nižu ponudu. Da li je tenderom ograničena konkurencija?

 

Piše: A. Dučić / Fokus.ba

 

Obavještajno- bezbjednosna agencija (OBA) BiH okončala je tender za nabavku  18 automobila, te je izabrala dvije firme za najpovoljnije ponuđače. Tender je bio ukupne vrijednosti od 860.067 KM.

U konačnici kao najpovoljniji ponuđači izabane su firme Bunjo d.o.o. Sarajevo, kao i Hyundai Auto BH.

Od prve će nabaviti 10, a od druge osam vozila. Na osnovu ponuđenih cijena OSA će ukupno objema firmama za 18 vozila platiti 839.999 KM (s PDV-om).

 

Specifikacija za vozila

Riječ je, dakle, o iznosu koji je za oko 20.000 KM niži od ukalkulirane cijene, i to uglavnom zbog prihvaćene niže ponude firme Bunjo.

Fokus.ba imao je uvid u tendersku dokumentaciju ove nabavke u kojoj se mogu prepoznati elementi ograničavanja konkurencije u dijelovima specifikacije za tražena vozila.

Tako je, naprimjer, kod specifikacije za LOT 1 navedeno da tražena vozila moraju imati minimalnu kubikažu motora od 1490 kubika, međuosovinsko rastojanje od minimalno 2.660 mm, minimalnu dužinu od 4.630 mm, minimalnu širinu (bez ogledala) od 1780 mm, prtljažni prostor od 470 litara i sl. Slično je i kod specifikacije za vozila iz LOT-a 2.

U raspoloživoj dokumentaciji nema izričitih informacija o tome da li su navedene dvije autokuće bile jedini ponuđači za na ovom tenderu, ali je u obavještenju o nabavci istaknuto da su njihove ponude bile i najniže i najviše prihvatljive ponude.

Dio odluka o ponuđaču

 

Fokus je u prethodnom tekstu objavio da ova nabavka dolazi nepunih pet godina nakon što je OSA, kada je na čelu bio sada već bivši direktor Osman Mehmedagić, dodijelila ukupno pet ugovora za nabavku službenih vozila.

 

Ranije kupovine vozila

Te 2018. godine, tačnije u julu i oktobru, prema informacijama sa Portala javnih nabavki, nabavljeno je ukupno 14 vozila.

Ukupna vrijednost navedenih automobila bez PDV-a iznosila je skoro 411.000 KM ili preciznije 410.930 KM.

Zanimljivo je da je lani državna obavještajna agencija BiH zaprimila donaciju od Vlade Njemačke u vidu deset novih putničkih automobile.

Na trećoj vanrednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, 23. februara ove godine, imenovalo Almira Džuvu za generalnog direktora OBA-e, Ristu Zarića za zamjenika generalnog direktora. Damir Bevanda imenovan je za glavnog inspektora OSA BiH na mandat od četiri godine, počevši od 28. februara.

Podsjetimo, portal PratimoTendere je u tekstu iz jula ove godine najavio da će Obavještajno sigurnosna agencija BiH nabaviti Škode Octavie i Hyundai Tucsone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *