O izgradnji Muzeja odbrambeno- otadžbinskog rata u Palama niko već godinama ne vodi računa

Ideja o izgradnji muzeja u Palama stara je najmanje deset godina. Obećanje je svake vlasti, a građani Pala i poslije toliko godina vide tek obrise budućeg muzeja koji je progutao više od pola miliona maraka, muzeja za koji niko ne zna kada će biti završen, ni koliko će koštati građane Pala.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Iako je Vlada Republike Srpske još 2018. godine  u okviru prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija odobrila 500.000 KM za izgradnju zgrade Muzeja odbrambeno- otadžbinskog rata, tadašnji kandidati SNSD-a na lokalnim izborima 2020. nisu propustili priliku da svečano pred izbore polože kamen temeljac ovog, još jednog u nizu, nezavršenog projekta u opštini Pale.

 

Posao izgradnje muzeja dobila je firma “Građenje” doo iz Pala, a rok za završetak radova bio je četiri mjeseca.

 

Ni tri godine kasnije Muzej odbrambeno- otadžbinskog rata nije završen.  U međuvremenu, progutao je dodatna finansijska sredstva koje je obezbijedila opština Pale.

 

Novinari SPIN Info obišli su gradilište. Radovi su odavno obustavljeni.

 

Kako portal SPIN Info saznaje sa terena, izvršeni su radovi u visini novčanih sredstava koja su do tada uplaćena izvođaču radova, nakon toga, radovi su obustavljeni i mašine sklonjene sa gradilišta. Već godinu dana na izgradnji muzeja ne radi se ništa, a postavka muzeja i planiranje ostaju misaona imenica.

 

Kada je riječ o sredstvima opštine izdvojenim za ove namjene, paljansko rukovodstvo je tek 2020. godine u budžetu planiralo  40 000 maraka za izgradnju muzeja, dok se 2021. u ostvarenju budžetskih sredstava pominje utrošenih  54.615 maraka za ove namjene. U 2022. planirano je novih 50.000 maraka, dok je i laicima jasno da u ovoj godini sa dodatnih 50.000 maraka koje se navode u budžetu nije moguće dovršiti radove, pa se postavlja pitanja kada će biti završeni radovi, odakle će se obezbijediti dodatna sredstva i koliko će ukupno koštati građane Pala ovaj višegodišnji projekat?

 

 

Služba za reviziju javnog sektora “slučajno” izostavila podatke o sredstvima utrošenim za Muzej

 

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske objavila je Izvještaj revizije učinka Izgradnja i održavanje objekata kulture, gdje se, između ostalih, pratila izgradnja Muzeja u Palama.

 

Međutim, zanimljivo je da kada je riječ o efikasnosti trošenja sredstava, u izvještaju se ne pominju sredstva doznačena za ove namjene, niti na koji način su utrošena, dok je za druge ustanove kulture ipak pojašnjeno. Dobro upućen izvor iz opštine Pale rekao nam je da su revizori u najmanju ruku bili iznenađeni češljajući finansijske izvještaje opštine vezano za ovaj projekat. S obzirom da je vlast prevođena SNSD-om u ovom slučaju i na republičkom i na opštinskom nivou, ne čudi zašto ovi podaci nisu javno objavljeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *