Obećali im etno selo, a sad kopaju rudnik: Kako su prevareni mještani sela Bistrica kod Prijedora

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito: prevara u idiličnom selu Bistrica podno Kozare brižljivo je pripremana punih 12 godina, tvrde predstavnici Centra za životnu sredinu Banjaluka.

 

Piše: Milkica Milojević/ Srpskainfo

Prije 12 godina u selu se pojavio izvjesni Božo Marić, sa pričom da će u Bistrici otvoriti etno selo i da zbog toga kupuje zemlju, kaže Dragan Ostić, koordinator kampanje „Stop prljavoj energiji” u Centru za životnu sredinu.

Kako je potvrdio i mještanin Daniel Lazić, svi su u Bistrici vjerovali da je to dobra prilika za razvoj ovog sela, koje se nalazi na pola puta između Banjaluke i Prijedora, a svega pet kilometara od Nacionalnog parka Kozara.

Ali, u Bistrici su nedavno, baš na parcelama koje je kupio famozni Marić, umjesto majstora koji grade etno selo osvanuli bageri koji iskopavaju zemlju s ciljem da se otvori rudnik lignita!

Mašine nisu obilježene, ali vjerovatno pripadaju kompaniji “Drvoeksport” iz Teslića. Ova kompanija je, prema pisanju medija, vlasništvo  SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija.

Mještani tvrde da ova kompanija “nema nijedan jedini papir” za otvaranje rudnika, a pravnici iz Centra za životnu sredinu dodaju da nikakav papir ne mogu ni dobiti, bar ne legalno.

Centar za životnu sredinu je podnio krivičnu prijavu zbog protivpravnog zauzimanja i eksploatacije prirodnih bogatstava u selu Bistrica.

Mještani su protestovali, a Skupština Grada Prijedora je zakazala vanrednu sjednicu posvećenu rudarenju na području grada.

– Svi govore da su uz nas, ali niko ništa ne preduzima. Prepušteni smo sami sebi, kao da ne živimo u pravnoj državi. Ako se ovako nastavi, moraćemo na radikalnije proteste. Da li će to biti protest pred Gradskom upravom ili blokiranje puta, vidjećemo – poručio je Lazić u ime svojih komšija iz Bistrice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *