Obećanje paljanskog rukovodstva da voda neće poskupjeti trajalo je svega četiri mjeseca

Klub odbornika SNSD neće dozvoliti predložena poskupljenja. Našom inicijativom ove tačke su povučene sa dnevnog reda, a od preduzeća tražimo da odbornicima dostave detaljne analize njihovih prihoda, rashoda i opravdanih poskupljenja u vidu energenata, neophodnih materijala za rad i sličnog te pokušaja pronalaska dodatnih prihoda preduzeća, a koji ne bi išli na uštrb građana“, poručeno je iz kluba odbornika SNSD na sjednici Skupštine opštine održanoj u decembru prošle godine.

 

 

Piše: Sanja Vasković

 

Samo četiri mjeseca trajalo je obećanje paljanske vlasti. 

 

Iako su naveli da “ SNSD razumije vrijeme u kojem se nalazimo” te da “ treba razumjeti građane koji su suočeni sa poskupljenjima” uz napomenu komunalnim preduzećima da pospješe poslovanje, voda je krajem aprila ipak poskupjela, i to za 15 odsto.

 

Povećanje cijene vode prvi čovjek opštine Boško Jugović pravdao je povećanjem utroška električne energije na pumpnim sistemima, rastom ostalih troškova, ali i plata, napominjući da je to jedini način da preduzeća posluju pozitivno bez pomoći opštine.

 

Do povećanja cijena vodosnabdijevanja i generalno komunalija došlo je i u ostalim opštinama u sastavu Grada Istočno Sarajevo, ono što je nejasno jeste zašto su nadležni ranije uvjeravali građane da do poskupljenja neće doći?

Poskupljenje je bilo izvjesno, o čemu je i naš portal ranije pisao u tekstu vezanom za izgradnju vodovodnog sistema u naselju Brezovice gdje voda još uvijek nije stigla do krajnjih korisnika, te će mještane Brezovica, pored plaćanja priključka na sistem, dočekati i povećanje usluga vodosnabdijevanja.

 

Šta će biti sa Toplanom? 

 

Osim toga, da rukovodstvo mijenja odluke po volji govori i to da je načelnik Jugović na skupštini u decembru rekao medijima da je donesena i odluka o davanju prethodne saglasnosti za izdavanje garancije opštine Pale za kreditno zaduženje paljanskoj „Gradskoj toplani“ kod Evropske investicone banke za obnovu i razvoj za izmještanje Toplane, u iznosu do devet miliona evra.

 

Opet, samo četiri mjeseca kasnije Jugović je rekao da podršku odbornika nije dobio izvještaj o radu i poslovanju preduzeće „Gradske toplane“ jer je poslovalo negativno te da se ukida saglasnost na kreditno zaduženje. 

 

„Donijeli smo odluku kojom ukidamo davanje saglasnosti preduzeću `Gradske toplane` za kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj/EBRD/ , jer opština neće biti garant nego će se ona zadužiti u ime `Toplane`“, pojasnio je Jugović.

 

Jugović je istakao da je riječ o velikom projektu koji prevazilazi dosadašnje investicije, te da je EBRD najbolji ponuđač za realizaciju ovog kreditnog aranžmana, prenosi Srna.

 

O sredstvima uloženim za izgradnju toplane koja je progutala više od dva miliona maraka a još uvijek nema lokaciju ni idejni projekat SPIN Info je pisao u više navrata. Osim toga, iz opštinskog budžeta namjeravaju paljanskoj firmi Grijanje Invest uplatiti sredstva za dodatne radove na izgradnji toplovoda za potrebe buduće Toplane o čijem izmještanju se govori skoro 20 godina u ovoj opštini u sastavu Grada Istočno Sarajevo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *