22/02/2024

OC „Jahorina“ „na ugled“ dobila kredit sa kamatom od 11 odsto

Dok uprava Olimpijskog centra „Jahorina“ pokušava ubijediti javnost da na ovoj planini pravi poslovno i turističko čudo trošeći novac dobijen iz kredita, kod banaka ne uživa preveliki ugled.

To potvrđuje i njihovo poslednje kreditno zaduženje kod beogradske „Alta banke“ koja će im dati 4,6 miliona evra za kapitalne investicije, ali uz izuzetno visoku kamatu od 10,75 odsto.

Period otplate i instrument obezbjeđenja često utiče na kamatnu stopu, ali to ovdje nije slučaj.

Rok otplate je samo šest mjeseci, a vraćanje novca bezuslovno garantuje Vlada Republike Srpske, što kod bankara nije imalo puno uticaja.

U slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta Republika Srpska izvršiće plaćanje svih dospjelih i neisplaćenih obaveza iz budžeta“, stoji u odluci Vlade o davanju garancija.

Ekonomisti ocjenjuju da je kamata iznad svih očekivanja, a čudno im je i zaduživanje izvan BiH, gdje su kamate trenutno povoljnije od ove koju je dala banka iz Srbije.

Igor Gavran ocjenjuje da je riječ o jako čudnom aranžmanu koji je teško logički opravdati i koji mu ne djeluje normalno.

On smatra da viša kamatna stopa od uobičajene može biti opravdana ako je dužnik visokorizičan gdje kreditor ima manje povjerenja da će kredit biti uredno izmiren.

U ovom slučaju je to takođe nelogično jer je riječ o jako velikim iznosu i ako postoji povjerenje da će biti vraćen za samo šest mjeseci onda bi trebale postojati čvrste garancije, a ako postoje čvrste garancije onda rizik ne bi trebao biti veliki i opravdavati višu kamatnu stopu“, kaže Gavran.

Slično razmišlja i dekan Ekononskog fakulteta na Palama Marko Đogo.

Svakako da kamatna stopa može biti indikator koliko neko preduzeće uživa ugled i povjerenje kod banke. Takođe, preduzeća često nemaju puno izbora, a banke koriste tu situaciju. U svakom slučaju kamata je visoka s obzirom na garancije koje daje Vlada“, kaže Đogo.

Jahorina je inače nedavno izašla iz višednevne blokade računa u koju je došla jer nije na vrijeme plaćala svoje obaveze.

Dok „Alta banka“ profitira na visokim kamatama koje naplaćuje od domaćih preduzeća, Bosna i Hercegovina na drugoj strani poklanja imovinu.

Naime, ova banka nastala je na temeljima „JUBMES“ banke u kojoj je BiH po osnovu raspodjele imovine bivše SFRJ  imala 10.352 akcija ili 3,59 odsto u ukupnom vlasništvu.

Te akcije Savjet ministara BiH je nedavno prodao za 340.770 evra, što je četiri puta niže od njihove knjigovodstvene vrijednosti.

Akcije je kupila „Alta Pay Group“ u vlasništvu Davora Macure, a koja je i većinski vlasnik „Alta banke“.

IZVOR: Capital/D. Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *