28/02/2024

Kako priuštiti nekretninu u Istočnom Novom Sarajevu- povećana potražnja dovela je do naglog porasta cijena

Opština Istočno Novo Sarajevo bilježi porast broja stanovnika najviše zahvaljujući migracijama iz manjih lokalnih sredina. Sve manje je preostalog opštinskog zemljišta na kojem bi se gradili novi stambeno- poslovni objekti zbog čega je prije par godina urušen i dio parka Sunce u ovoj opštini da bi se napravile zgrade. Prema najnovijim informacijama naših izvora vlast planira prodati i najatraktivnije zemljište u Dečanskoj ulici gdje je smještena fabrika MOFAS, koja je postepeno uništena, a radnici dovedeni na rub egzistencije, o čemu je naš portal u više navrata pisao.

 

Piše: Valentina Galović

 

Opština Istočno Novo Sarajevo je u posljednjih desetak godina doživjela naglu urbanizaciju. U početku izgradnje, nekretnine na ovim prostorima bile su mnogo jeftinije, ali povećana potražnja dovela je do naglog porasta cijena.

Cijene novogradnje kreću se od 2.300 KM do 2.500 KM po kvadratu. Prema našim saznanjima, pojedine nove zgrade u centru opštine odavno premašuju prosječnu cijenu.

Cijena stanova varirala je u skladu sa  potražnjom. 

Dakle, pred potencijalnim kupcima je začaran krug, iznajmiti ili kupiti stan, naravno, pod uslovom da imaju primanja koja su veća od prosječnih. 

Građani sa prosječnim primanjima teško da mogu priuštiti i neki manji stan, a kamoli veći, porodični. Tako da porodice sa skromnijim primanjima dom mogu obezbijediti samo uz dugogodišnja zaduženja i kredite. 

 

 

Kako se izvući iz finansijske situacije u kojoj se nađete nakon kupovine stana? 

 

O cijenama nekretnina u Istočnom Novom Sarajevu raspitali smo se u agencije za nekretnine, “NEK Nekretnine” gdje za naš portal navode da je trenutno stagnacija cijena i nema velike razlike u poređenju sa drugim gradovima u BiH. 

 

„Manji stanovi i dalje se traže, veliki malo teže, jer je sama količina novca velika da bi neko dobio i kredit, a kamoli priuštio gotovinsko plaćanje. Cijena stanova u Lukavici je nekada bila najjeftinija, a sada je došlo do usaglašenja, bar što se tiče manjih gradova u Republici Srpskoj. Balansiramo“, kaže za SPIN Info agent prodaje, Ranko Vukmanović.

 

U poređenju sa Sarajevom cijena kvadrata stana je skoro duplo niža tako da određeni broj kupaca dolazi iz susjednog Kantona Sarajevo. Kako je pisao portal Fokus, u avgustu ove godine, cijene nekretnina u Sarajevu posljednjih nekoliko godina neprestano rastu. Cijene su sve veće, a na nekim lokacijama dosežu čak i do 8.000 KM po kvadratu.

 

Potražnja za stanovima u Trebinju približno je ista kao i prošle godine, a cijene su stabilizovane ili su u blagom porastu na boljim lokacijama i kreću se od 3.200 do 4.500 KM po metru kvadratnom. Prosječna cijena stana u Banjoj Luci je 2.697 KM po metru kvadratnom.

 

Hilandarska i Spasovdanska rasprodate

 

Najatraktivnije lokacije, kao što su Hilandarska i Spasovdanska ulica u Istočnom Novom Sarajevu , već su rasprodate, tako da je, što se tiče atraktivnosti, sve stvar interesovanja samog kupca. Pored toga što su već izgrađeni stanovi rasprodati, rasprodata su i opštinska zemljišta koja imaju dobru lokaciju.

 

Investitora ima mnogo s obzirom na to da u svakom trenutku započinje izgradnja novih objekata. Želje investitora načelnik i većina odbornika Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo ispunjavaju bez pogovora. Dokaz su i naknadna mijenjanja regulacionih planova, te se dešava i to da se napravi dio zgrada pa se naknadno na skupštini povećava njihova spratnost.

 

Povećanjem broja stanova, a nemogućnošću proširenja parkinga, kojim svaka zgrada treba da raspolaže, pravi se problem stanarima koji teško mogu pronaći parking mjesto kod svoje zgrade, pa moraju tražiti na parkinzima drugih zgrada.

 

“Zakon  jasno definiše da svaka zgrada mora imati na 1.1 parking mjesto na osnovu jedne stambene jedinice, kao jedno parking mjesto na osnovu 20m2 poslovnog prostora u toj zgradi. Samim tim što nije ispoštovan Zakon, došli smo u situaciju u kojoj građani u večernjim časovima nemaju prostora da se parkiraju na mjesto koje im pripada”, upozorio je odbornik u SO INS Stefan Ignjatović koji se zajedno sa kolegama iz odborničkih klupa protivio odluci Skupštine opštine da parking prostore izgrađene novcem svih građana da u zakup privatnoj firmi.

 

Potražnja za izdavanjem stanova

 

„Što se tiče izdavanja stanova, potražnja je i dalje velika. Mi nemamo toliko stanova za izdavanje koliko bi trebalo, koliku imamo potražnju. A što se tiče odnosa između izdavanja i prodaje stanova, nema pravila, potražnja se konstantno mijenja“ zaključuje Ranko Vukmanović.

 

Kada se obrati pažnja na cijene stanova koji se izdaju, u posljednjih godinu dana, lako se može uvidjeti razlika. Vlasnici stanove procjenjuju mnogo skuplje u odnosu na njihovu vrijednost. Stanovi koji su u vidno lošem stanju, male kvadrature izdaju se za neopravdano mnogo novca, tako da ni život pod kirijom nije rješenje za građane koji nemaju velika primanja.

 

Kako obezbijediti krov nad glavom pitanje je velikog broja, posebno mladih ljudi, u Istočnom Sarajevu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *