Od 1037 ulica u Sarajevu tek 17 nosi ime po zaslužnim ženama

Nejedankost polova u Bosni i Hercegovini odavno je očita i ogleda se u svim sferama društva. No, malo se govori o nejednakom zastupanju žena i muškaracakada je u pitanju davanje naziva ulicama.

 

Grupa mladih volontera je, vođena očitim disbalansomu broju ulica koje nose ime po muškarcima i ženama,pokrenula projekatNjena ulica.

 

Prvi dio projekta odnosio se na istraživanje broja ulicakoje nose nazive po zaslužnim ženama. Rezultatiprojekta su poražavajući.

 

 

Na samom početku našeg istraživanja uvidjeli smostanje, da od ukupno 1.037 ulica grada Sarajeva, samo17 ulica nosi ime žene”, kaže Layla Jusko, članicaprojektaNjena ulica”.

 

Volonteri su anketirajući stanovnike/ce Sarajevapostavljali samo jedno pitanje„ Da li možete da namkažete ime jedne ulice u Sarajevu koja nosi ime žene?“.

 

Rezultati ankete, primarno su ukazali na to da je nekolicina građana uopšte svjesna ove problematike, tesu nam samo rijetki znali reći ime ulice koja nosi imepo ženi, dodaje Jusko.

 

Podizanje svijesti o neophodnosti nazivanja ulica pozaslužnim ženama BiH mladi su u prethodnom period radili i oslikavanjem mape centra Sarajeva, koja je prikazana na izložbi u galeriji Brodac.

 

Na izložbi smo predstavili uspješne žene te njihovapostignuća i doprinos BiH. Posjetiocima smo dalipriliku da pri završetku izložbe samoinicijativno napišuimena žena za koje misle da zaslužuju da budu na mapigrada Sarajeva. Izložba je bila veoma uspješna, te nijesamo privukla pažnju na društvenim medijima, većznačajan broj posjetilaca, koji svjedočipreovladavajućem osjećaju nezadovoljstva u vezi satrenutnim stanjem naziva ulica”, dodala je Jusko.

 

Grupa mladih je ovaj problem predstavila i nadruštvenoj mreži Instagram, gdje su redovnoobjavljivali biografije i uspjehe utjecajnih ženahistorije BiH.

 

Kampanja je prikupila znatan doseg i engagement od strane građana, od kojih smo dobili jako mnogo porukapodrške, te su nam se čak javljale žene iz drugihgradova u BiH, ukazujući nam na to da je nezadovoljstvo sa ovakvim stanjem sveprisutno širomnaše države, kaže Jusko.

 

Nakon niza aktivnosti članovi projekta se nadaju ikonkretnim akcijama vlasti kako bi uspješne žene izbh. prošlosti, a kojih itekako imamo, u većem brojupočele dobijati svoje ulice.

 

Projekat je finansirala organizacija “Humanity in action”.

 

Po kojim biste vi ženema iz BiH dali ime ulicima u Sarajevu i drugim gradovima?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *