Tužbi za klevetu nisu pošteđeni ni novinari iz istočnog dijela Republike Srpske

Borba dijela novinara i civilnog društva uz zalaganje međunarodnih organizacija protiv ponovnog uvođenja klevete u Krivični zakonik Republike Srpske nisu naišli na razumijevanje donosilaca odluka u Republici Srpskoj. U nekoliko mjeseci od donošenja ovih izmjena, nadležni organi zaprimili su 27 prijava klevete. Očekivano, nisu pošteđeni ni novinari iz istočnog dijela Republike Srpske. 

 

Piše: Sanja Vasković

 

U novoj normalnosti gdje će se kleveta tretirati kao krivično djelo, još uvijek je nejasno kako će se ove izmjene zakona odraziti na cjelokupno društvo, a prije svega neistomišljenike vlasti, zbog kojih je, tvrde to brojni, kleveta i vraćena u Krivični zakonik RS.

 

“Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podneseno je šest krivičnih prijava i jedan službeni izvještaj za krivično djelo Kleveta član 208a. Krivičnog zakona Republike Srpske, od kojih su tri protiv novinara, dvije protiv NN lica i dvije protiv građana”, navode iz ove institucije koja, u okviru svojih nadležosti, pokriva opštine: Višegrad, Rudo, Rogatica, Novo Goražde, Vlasenica, Šekovići, Han Pijesak, Milići, Sokolac, Istočni Stari Grad, Pale, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo.

 

 

Više informacija o tome kako će se postupati po ovim prijavama od nadležnog Tužilaštva nismo dobiti.

 

Novinar BN televizije koji radi na području Istočnog Sarajeva Aleksandar Simić za SPIN Info kaže da u njegovom slučaju kriminalizacija klevete neće uticati na pojavu autocenzure.

 

“Kada bi se sudovi i tužilaštva bavili pričama kojima se bave mediji, uz sve resurse koje imaju, sigurno bi otkrili i više nego sami novinari. Mislim da su toga svjesni i funkcioneri o čijim se kriminalnim i koruptivnim djelima izvještava. Vjerovatno im i svi ti savjetici govore da je možda bolje ne tužiti novinara i ‘pustiti’ da sve to prođe, nego da se tim navodima počne baviti pravosuđe koje će vjerovatno više ‘iskopati”, kaže Simić dodajući da ćemo tek u narednom periodu vidjeti kako će se sudije i tužioci ponašati u takvim slučajevima.

 

Aleksandar Simić/ustupljena fotografija

 

OSCE : Mreža kontakt osoba u tužilaštvima i policijskim agencijama pomoći će novinarima i doprinijeti boljoj reakciji institucija u njihovoj zaštiti

 

Iz OSCE-a u Bosni i Hercegovini za SPIN Info navode da će nastaviti pružati pomoć svojim partnerima iz cjelokupnog medijskog spektra, s naglaskom na nezavisne i istraživačke medije. 

 

Namjera Misije je da prati odgovor sektora pravosuđa na prijave klevete, u skladu sa standardima pravičnog sudskog postupka. U međuvremenu, neophodno je raditi na izradi strategije, u cilju pružanja podrške novinarima i medijima, aktivistima za zaštitu ljudskih prava i organizacijama građanskog društva, naročito onima koji djeluju na teritoriji Republike Srpske. Međunarodna podrška i aktivnosti zagovaranja mogu doprinijeti informisanju javnosti i osigurati podršku diplomatske zajednice, a pravna pomoć i jačanje kapaciteta pomoći će onima koji se suočavaju sa pravnim i profesionalnim teškoćama. Medijske slobode i dalje zauzimaju veoma važno mjesto u pravnom sistemu ove zemlje, koji se neprestano mijenja”.

 

Na naše pitanje kakvu saradnju imaju sa Okružnim javnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu odgovaraju da ostvaruje dobru saradnju sa svim tužilaštvima u BiH, uključujući i Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu. Ta saradnja očituju se i u okviru projekta realizovanog u partnerstvu sa Delegacijom EU u BiH i Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH, tokom kojeg su u tužilaštvima, policijskim agencijama i ministarstvima unutrašnjih poslova imenovani službenici zaduženi za kontakt s novinarima, kako bi onim novinarima kojima je ugrožena bezbjednost bilo omogućeno da od nadležnih organa dobiju potrebnu pomoć.

 

Advokat Tešić: Pravna profesija je na iskušenju

 

Stručnjaci iz oblasti prava upozoravali su na brojne manjkavosti i proizvoljno tumačenje Zakona argumentujući da je ovakvo rješenje korak unazad demokratizaciji društva.

 

Advokat Din Tešić, koji često zastupa novinare koji su žrtve SLAPP tužbi te obespravljene radnike smatra da kriminalizacija klevete nije ništa drugo do zastrašivanje slobodne novinarske profesije koje se pokazuje sada i u praksi.

 

Jedina brana koja može da štiti istinu od poplave krivičnih prijava ostaje moralan i nekorumpiran sudija ili tužilac. Nikada više pravna profesija nije bila na većem iskušenju, pa se nadam da će ostati malo dostojanstva u pravosuđu da se spriječi progon novinara koji predstoji u nepravedim vremenima koja nam pristižu”, zaključuje Tešić u izjavi za naš medij.

 

Din Tešić/ ustupljena fotografija

 

Osim tužilaca i sudija, iskušenje je pred svima nama.

 

Iako će se međunarodna zajednica kontinuirano zalagati za pravo na slobodu izražavanja i slobodu medija sve dok je to potrebno, organizacije građanskog društva u BiH i građani također imaju važnu ulogu i mogu svojim aktivizmom uticati na postupanje institucija kako bismo kao društvo napredovali u sferi očuvanja ljudskih prava.

1 thought on “Tužbi za klevetu nisu pošteđeni ni novinari iz istočnog dijela Republike Srpske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *