RiTE Gacko u zastoju. Razlog- jeftina struja ili ipak nema uglja?

Termoelektrana Gacko je od ponoći u zastoju. Iz preduzeća su saopštili da je bolje da ne rade kad je cena struje trenutno niska i da stajanje iskoriste za sitne popravke. Ovo je možda prvi put da se taj razlog navodi kao opravdanje. Poznavaoci prilika su kategorični- ovo je jedan u nizu zastoja čiji je jedini razlog nedostatak uglja.

 

RiTE Gacko je firma u kojoj se ne sme govori istina. Opredelili smo se za taktiku noja- zabijamo glavu u pesak, ignorišemo probleme, a rukovodioci pričaju bajke“, objašnjava za „Direkt“ jedan sagovornik koji skoro tri decenije radi u ovom preduzeću.

Situacija je toliko ozbiljna da su zabrinuti i najoptimističniji, a krilaticu „već četrdeset godina govore da će stati, a ona i dalje radi“, više niko ne poteže kao argument da demantuje one koji ukazuju na loš rad.

Termoelektrana na mazut

Uprkos optimističnim izjavama Maksima Skoka v.d. direktora RiTE Gacko i Petra Markovića- izvršnog direktora za rudnik, stanje je, kada se pogledaju brojke, katastrofalno.

Prošle godine je u gatačkom rudniku otkopano oko 3 miliona kubika jalovine, rekao je nedavno medijima rukovodilac RJ Rudnik Dušan Nikčević. To je samo 37% od planiranog što je, čak i za planirane količine koje su poslednjih decenija uglavnom nerealno niske, razlog da se upali alarm.

mađarska berza

Cena struje na mađarskoj berzi HUPX

„Ovo je posledica lošeg rada proteklih deset godina“, kažu nam upućeni.

Skoro niko ne želi da iza svojih reči stane imenom i prezimenom jer, kako ističu, „to ništa neće promeniti, svi znaju kakvo je stanje, ali neće da govore. Samo čovek može imati problema“, objašnjavaju.

Saznajemo da će i proizvodnja struje biti loša, tek oko 88% od planirane količine.

A i ona je praćena nizom teškoća. Zbog lošeg kvaliteta uglja dolazilo je do pada snage, pa su trošene enormne količine mazuta. Sa oko 1200 do 2 hiljade tona godišnje, stiglo se do 15 hiljada tona mazuta što je RiTE Gacko u ovoj godini koštalo oko 20 miliona maraka.

„Praktično radimo za mazut“, rekao nam je jedan od zaposlenih.

„Niko ne priča o tome da je pre godinu dana potraživanje RiTE Gacko od ERS iznosilo 47 miliona maraka, a da su akumulirani dugovi bili svedeni na nulu. Danas, kad mo isplatili ovu platu, ostalo je samo 16 miliona. Gde je potrošeno 31 milion, niko ne zna“, priča naš sagovornik i dodaje da je dosta toga u odnosu zavisnog i matičnog preduzeća netransparentno. „Kažu mi da Gacko u Trebinju i dobro jutro košta 50 hiljada maraka“, slikovito objašnjava.

Iz ERS su saopštili da je za protekle dane planirana cena struje između 20-30 evra po MWh što je neisplativo za Gacko, pa će na nekoliko dana izaći sa mreže. Ovlašan pogled na mađarsku berzu el. energije pokazuje da stvari ne stoje baš tako. Cena u popodnevnim i večernjim časovima se kreće 107-135 evra po MWh. Podaci sa crnogorske berze pokazuju da je tamo danas megavatčas 65 evra.

Za “Gacko 2” niko na vidiku

Tamo gde postoji netransparentnost otvara se veliko polje za spekulacije. Jedna od njih je da će se zastoji iskoristiti kao opravdanje da ovo preduzeće od koga je do sada živela hercegovina „spašavaju“ oni koji su u nejvećoj meri i odgovorni što je na kolenima.

auto rudnik gacko
Ono što sa sigurnošću možemo da kažemo je da je u okrilju RiTE Gacko raste novo preduzeće „Termoelektrana Gacko, razvoj i investicije“ koje, za sada jede milione. Izvršni direktor i ovog preduzeća je Petar Marković koji je nedavno novinarima rekao da se spremaju kao da će investitor za “Gacko 2” sutra zakucati na vrata, ali da za sada nikoga nema na vidiku.

Ipak, za projektnu dokumentaciju za taj trenutak koji, kako je rekao Marković „ne čeka u skoroj budućnosti“, izdvojiće 1,1 milion maraka.

Niko ne objašnjava ni odakle će ta nova elektrana dobijati ugalj niti kako će se izaći na kraj sa dubiozom u postojećoj termoelektrani.

Ljudi žive u lažima, a to će jednom morati da pukne. Onda ćemo se silno čuditi šta se desolo i kako je do toga mogul da dođe. Leto smo izgubili, na otkrivci smo potpuno pukli. Kamioni su veći deo dana stajali, klime nisu radile. Sada se stvari ne mogu popraviti”, govore u rudniku.

Iz termelektrane poručuju da im je potreban plan proizvodnje da bi mogli da i sami planiraju. “Na mrazevima blok ne sme da stoji, doći će do pucanja”, upozoravaju.

Iz ERS su saopštili da bi za koji dan termoelektrana trebala da bude opet sinhronizovana na mrežu. Rudarima je tako dato vreme da dopune deponiju koja je poslednjih meseci bila uglavnom prazna.

IZVOR: Direkt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *