Пет. дец 1st, 2023

Od zakupa parkinga opština Istočno Novo Sarajevo za pola godine naplatila tek 10.000 maraka

Opština Istočno Novo Sarajevo početkom prošle godine dala je u zakup pet parking prostora privatnoj firmi osnovanoj svega par mjeseci prije nego što će dobiti posao. O malverzacijama vezano za licitaciju, samoj firmi, ćutanju nadležnih na pitanja novinara i kršenju zakona, SPIN info je pisao i ranije.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić  odluku da parking prostore izgrađene novcem svih građana ustupi privatnoj firmi na zakup i naplatu pravdao je sredstvima koja će za ove namjene biti uplaćena u budžet opštine.

 

Privatna firma iz Sarajeva naplaćuje parking u Istočnom Novom Sarajevu

 

Međutim, od zakupa parking prostora u kasu opštine za prvih pola godine slilo se svega 10.949 KM, umjesto 100.000 maraka koliko je trebalo biti uplaćeno za prvih pola godine s obzirom da je visina naknade za poslove upravljanjem javnim parkiralištima određena prema kvadratnom metru i iznosi 2,60 KM po m2. Za ukupnu površinu od 6.413 m2 u budžet opštine trebalo bi mjesečno biti uplaćeno 16.673 KM. Godišnje, ta suma iznosi 200.076 KM.

 

Dakle, sredstva koja su uplaćana za prvih pola godine niža su od onih koja po ugovoru iznose na mjesečnom nivou.

 

Građani bojkotuju parkiranje 

 

Da građani Istočnog Novog Sarajeva bojkotuju parkiranje pokazuju i svakodnevni prizori praznog parking prostora, naročito na najvećem parkingu kod Trga Srbija, u centru opštine, koji broji skoro 300 mjesta. Građani se parkiraju na okolnim mjestima, parkinzima ispred zgrada ili slično što stvara dodatne gužve.

 

Parking, avgust 2022.

Iz opštine Istočno Novo Sarajevo ovu, očigledno lošu odluku, pravdaju radovima na izgradnji objekata koji su u neposrednoj blizini parkinga.

 

“Razlog za lošu naplatu ove vrste prihoda leži u činjenici da su određeni dijelovi parking prostora koji su izdati pod zakup uzurpirani od strane izvođača na objektima Studentskog centra, Muzičke akademije i Rektorata gdje očekujemo da će se potpisivanjem Aneksa ugovora regulisati tačan iznos obaveze zakupca kako bi mogli da uplate svoja dugovanja”, stoji u Odluci o usvajanju Izvještaja o izvršenju budžeta za period januar- jun 2023. godine.

 

A kako će firma “Park.ing” doo Istočno Sarajevo koja upravlja parkingom uplatiti sredstva s obzirom da je, prema podacima sa portal CompanyWall, prošle godine poslovala s gubitkom od 143.168 KM ostaje nepoznato.

 

Vlasnik ove privatne firme bio je Bojan Lukić, koji je ujedno direktor firme “ParkKing” doo Sarajevo. U međuvremenu, firma je dobila novog direktora,  Biljanu Rudić.

Loše odluke vladajuće većine?

 

Tri odbornika opozije (SDS) koliko ih ima u ovoj Skupstini opštine, od samog početka su upozoravali na štetnost Odluke da se javni parking ustupi na naplatu privatnom licu tvrdeći da svakako nema dovoljno parking prostora s obzirom da je prekršen Zakon koji definiše da svaka zgrada mora imati 1.1 parking mjesto na osnovu jedne stambene jedinice, kao i jedno parking mjesto na osnovu 20 m2 poslovnog prostora u toj zgradi.

 

Samim tim što nije ispoštovan Zakon, došli smo u situaciju u kojoj građani u večernjim časovima nemaju prostora da se parkiraju na mjesto koje im pripada. Izgradnjom navedenog parkinga trebali smo da, donekle, ispravimo grešku vladajućih koji očigledno čine sve da pomognu investitorima nauštrb stanovnika naše Opštine. Pored svega toga mogli smo da vidimo i u materijalima za sjednicu da nije isplaćen sav novac za rentu tog parkinga, a koji je mogao i morao da se iskoristi kao pomoć u socijalnim davanjima, sportu, stipendijama. Da li će biti do kraja godine naplaćeno, da li će taj novac otići u opremanje škole u Tilavi, ili ćemo i dalje slušati razna obrazloženja nekompetentnih direktora ostaje nam da vidimo. Politika koju vode vladajući, a mislim na to da jedni drugima izlaze u susret, ne ide u pravom smjeru”, kaže za SPIN Info opozicioni odbornik Stefan Ignjatović.

 

Opština Istočno Novo Sarajevo dala je u zakup pet parking prostora firmi “Park.ing” d.o.o na period od 20 godina.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *