Сре. дец 6th, 2023

Opravdanost osnivanja „Sportsko-rekreativnog centra“ i „Kulturnog centra“ Istočna Ilidža?

Na Drugoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Istočna Ilidža održanoj 26. februara, između ostalog, usvojene su odluke o osnivanju jednog javnog preduzeća i dvije javne ustanove. Naime, riječ je o osnivanju JP „Uslužni servis“ a.d. Istočna Ilidža, „Sportsko-rekreativnog centra“ Istočna Ilidža i  „Kulturnog centra“ Istočna Ilidža.

Skupštinska većina imenovala je i vršioce dužnosti direktora i članove upravnih odbora novoosnovanih javnih preduzeća.

Skupština opštine Istočna Ilidža

Za vršioca dužnosti Kulturnog centra imenovan je Božidar Novaković, a Sportsko-rekreativnog centra Darko Stanić.

Načelnik opštine Marinko Božović naveo je nakon sjednice da javne ustanove “Kulturni centar” i “Sportsko-rekreativni centar” u prvom periodu neće zapošljavati veći broj radnika, te da će novoimenovani direktori imati zadatak da uspostave ove ustanove, koje će vremenom preuzimati poslove iz svoje nadležnosti. Preduzeće za uslužni servis obuhvatiće sve poslove koji se odnose na održavanje stambeno-poslovnih objekata na području Istočne Ilidže.

Zanimalo nas je više informacija o ovim odlukama. Odnosno, da li je racionalno i isplativo osnivati “Kulturni centar” i “Sportsko-rekreativni centar” u vrijeme pandemije virusa korona, kada se kulturne i sportske aktivnosti u RS odvijaju u najminimalnijem obimu? Dalje, s obzirom na manjak prostorija koje su u vlasništvu opštine, gdje će biti smještene ustanove i preduzeće? Koje su kompetencije imenovanih vršioca dužnosti javnih ustanova, s obzirom da, prema našim saznanjima nemaju iskustva na rukovodećim pozicijama? Da li javne ustanove služe samo za zapošljavanje stranački podobnih kadrova? 

 Pitanja smo proslijedili načelniku opštine, odnosno njegovom kabinetu gdje su uredno potvrdili da su primili pitanja- međutim, pitanja smo poslali 1. marta, ali odgovor još uvijek nije stigao.

pitanja naše redakcije

 Kao i uvijek- vrlo rado ćemo objaviti naknadne odgovore jer smatramo da javnost, u ovom slučaju građani Istočne Ilidže, imaju pravo da znaju gdje se troše njihove pare, i opravdanost donesenih odluka skupštinske većine Istočna Ilidža na čelu sa SDS-om i PDP-om.

Vi pitate- mi ne odgovaramo.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *