Нед. дец 3rd, 2023

Istočni Stari Grad sa 1.100 stanovnika nabavlja službeni automobil od 60.000 KM

????????????????????????????????????

Piše: Birn BIH, prenosi Gerila

Uprava Istočnog Starog Grada, opštine sa tek nešto više od 1.100 stanovnika, raspisala je poziv za kupovinu novog putničkog automobila u vrijednosti od 60.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a. Opština putem finansijskog lizinga kupuje automobil s karakteristikama koje, prema mišljenju stručnjaka, upućuju na određenu marku vozila.

Opštinska uprava traži novo putničko vozilo metalik crne boje sa dizel-motorom, a od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba da posjeduje, termoizolacijsko staklo, zatamnjena zadnja stakla, elektronski sistem stabilnosti vozila, kožni servo upravljač podesiv po visini i dubini, sa komandama za radio i telefon, te putni računar.

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba, kaže da sve zahtijevane karakteristike iz tehničke specifikacije koja je sastavni dio tenderske dokumentacije upućuju na to da opštinska uprava Istočni Stari Grad želi kupiti automobil – Škoda Superb.

“Takođe, procijenjena vrijednost odgovara vrijednosti ovog automobila na tržištu BiH – 71.516 KM sa uračunatim PDV-om”, kaže Golubović.

Prema Zakonu o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, tenderi moraju biti pripremljeni tako da omoguće što veću konkurenciju i nije dozvoljeno karakteristikama ograničavati broj mogućih ponuđača, odnosno na taj način sugerisati željenog proizvođača ili model automobila.

U dijelu “kvalifikacija ponuđača” navedeno je da ponuđač treba dostaviti referentnu listu s najmanje dva ugovora kojima dokazuje iskustvo u predmetu nabavke u ovoj vrijednosti bez PDV-a, za posljednjih pet godina ili od datuma registracije. Golubović smatra da ovako postavljeni uslovi mogu ograničiti konkurenciju.

Bojana Šarović iz Opštine Istočni Stari Grad kaže da ova opština spada u red ruralnih opština te da njena pokrivenost lokalnim putevima iznosi 125,81 km, od čega je najviše neasfaltiranih puteva, kojima jedno od tri službena vozila Opštine Istočni Stari Grad svakodnevno prolazi, te da je ova nabavka vozila više nego opravdana.

“Iz ovdje navedenog i činjenice da je automobil čija se prodaja planira, kako bi se izvršila nabavka novog vozila, kupljeno prije oko četiri godine, može se zaključiti da je predmetni automobil rabljen, a svakodnevne potrebe izvršavanja poslova i zadataka, kako ste naveli, u ‘jeku pandemije’ su postale veće i intenzivnije u odnosu na ranije, što zahtijeva nabavku novog vozila, čija će cijena biti plaćena i iz iznosa dobijenog prodajom postojećeg – starog službenog automobila”, kaže Šarović.

Vozilo koje traži Istočni Stari Grad jedno je od najskupljih službenih putničkih automobila za koje je tender raspisan od početka godine, prema podacima Baze službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Kako pokazuju podaci Baze službenih automobila, institucije i javne kompanije su tokom 2020. godine potrošile gotovo pet miliona maraka na kupovinu 150 službenih putničkih vozila, najveći dio nakon početka pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje otpada petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila u voznim parkovima institucija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *