Opština Istočno Novo Sarajevo sprovodi zakone- ali nad nepodobnim novinarima

Iz opštine Istočno Novo Sarajevo nemaju običaj da odgovaraju na pitanja novinara ili opozicionih odbornika koja im se ne sviđaju.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Najblaže rečeno, netransparentnost koju provode ogleda se i u tome da na sjednice i ne moraju zvati medije, kao što se desilo na posljednoj sjednici Skupštine opštine kada su očigledno, jer su shvatili da nije “dobra reklama” priznati da su nezakonito smijenili direktora doma zdravlja, odlučili da sve prođe sa što manje buke. A buke je bilo, posebno par dana prije sjednice na obilježavanju završetka radova uređenja vještačkog jezera. Kao da pomenuti projekat nije urađen novcem građana, kao da neko nije plaćen za iste radove, i kao da načelnik nije samo radio svoj posao, za koji je, opet novcem građana, dobro plaćen. U slučaju opštine Istočno Novo Sarajevo, ali i ostalih u sastavu Grada, sjednice se ne prenose uživo, niti građani mogu saznati kakve odluke donose oni za koje su glasali. Jedini izvor informacija su mediji, a u sredini gdje vlast kontroliše većinu medija ne znate kako se na sjednicama glasa, još ako ne pozovete novinare- Sjeverna Koreja je bliže nego što mislite.

 

No, vratimo se na (ne)slobodu medija. Kada smo u avgustu prošle godine predali Zahtjev za slobodu pristupu informacijama tražeći da nam se dostave informacije vezano za iznajmljivanje javnih parking prostora privatnom licu na 20 godina (?!) nadležni su se oglušili na naš zahtjev, svjesno kršeći zakon.

 

Tek je ombudsmen za ljudska prava, kojem smo se u međuvremenu obratili, dao preporuku načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo Jovanu Katiću da nam se dopusti uvid u tražene informacije. I kada mislite da će vam se konačno omogućiti da radite normalno svoj novinarski posao, ne lezi vraže. Iz opštine nas pozivaju na uvid baš na dan skupštine, znajući da ćemo pratiti skupštinsko zasijedanje kao i uvijek. Međutim, ni tada uvid u informacije nam nije omogućen, jer novinarka, tj. ja, nisam mogla “dokazati svoj identitet” tačnije nisam uz sebe imala Rješenje o registraciji udruženja Spin media (baš čudno, obično ga nosim u džepu gdje god krenem). Ovlašteni izgleda ne razumiju ni to da je udruženje nešto sasvim drugo u odnosu na medij, tačnije portal Spin info, no to ih nije omelo da “provode zakon”.

 

Nakon ponovnog sprječavanja da nam se omogući uvid u informacije od javnog značaja obratili smo se ombudsmenu. Rješenje, koje smo simbolično dobili na Svjetski dan slobode medija, opet je isto.

 

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine preporučili su načelniku da “bez odlaganja podnositeljici žalbe odgovori na podneseni Zahtjev za slobodu pristupu informacijama” napominjući da javni organ, u ovom slučaju opština, neće ispitivati niti zahtijevati razloge opravdanosti zahtjeva. Eto, koliko “torture” za informaciju koja nam je trebala još u avgustu prošle godine.

 

I tako, kap u moru (ne)slobode (nepodobnih) medija u Republici Srpskoj, prema kojima se vlast tradicionalno bahato odnosi, a vjetar u leđa, dokazujući da je čitava sfera javnog prostora zatrovana, daju i građani, s obzirom da, prema rezultatima istraživanje predstavnika BH novinara, NVO aktivista, medijskih profesionalaca, čak 74% ispitanika u RS smatra opravdanim ponekad napasti, udariti novinara.

 

Ali, vlast i za to ima rješenje, novinare uskoro niko neće dirati, jer će prema sankcijama koje se spremaju novim zakonom kojim se kriminalizuje kleveta, i ovo malo slobodnomislećih ljudi i novinara, narodski rečeno, okačiti pero o klin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *