Сре. сеп 27th, 2023

Otvaranje studijskog programa za turizam i hotelijerstvo u Višegradu oslabiće Univerzitet u Istočnom Sarajevu?

Potpisivanje sporazuma, 2022.

U septembru 2022. godine predstavnici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Andrićgrada potpisali su sporazum o saradnji kojim je predviđeno otvaranje studijskog programa turizma i hotelijerstva u Višegradu. Sporazum su, u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, potpisali dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo i predstavnik državnog kapitala u Andrićgradu Nedeljko Elek.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Premijer Višković je u izjavi za medije istakao da je ovo dobra prilika da se fakulteti dislociraju, kao što to radi Univerzitet Istočno Sarajevo, da se zadrže ljudi u svojoj lokalnoj sredini i da život teče u tom mjestu.

 

On je naveo da je Univerzitet Istočno Sarajevo dislociran u 17 opština i gradova Srpske, a sada će i u 18, piše portal Višegrad 365.

 

Međutim, da nije dobro da se fakulteti Univerziteta dislociraju smatraju predstavnici matičnog grada, sjedišta Univerziteta, odnosno odbornici Skupštine Grada Istočno Sarajevo. Naime, na sjednici skupštine održanoj u julu ove godine jednoglasno je usvojen zaključak u kojem stoji: “ Skupština grada Istočno Sarajevo podržava strategiju razvoja Univerziteta i stav UIS da bi otvaranje novih studijskih programa van sjedišta fakulteta i akademija neminovno dovelo do slabljenja postojećih studentskih programa”.

 

Na istoj sjednici rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić pojasnio je da o otvaranju novog studijskog programa u Višegradu niko nije obavijestio nadležna tijela Univerziteta. 

 

Ovo je divna prilika da se vidimo i kažemo neke stvari onako kako jesu”, rekao je rektor i zahvalio odbornicima na usvojenoj Rezoluciji.

 

U Andrićgradu u Višegradu se otvara fakultet ili studijski program?

 

Iako u izjavama zvaničnika stoji da je u pitanju otvaranje studijskog programa za turizam i hotelijerstvo u okviru Univerziteta UIS, na zvaničnom dokumentu prijedloga raspodjele sredstava Vlade Srbije lokalnim zajednicama u Srpskoj navodi se da će Srbija dati milion evra za osnivanje, opremanje i pokretanje rada Fakulteta za turizam u Andrićgradu.

 

Da li se na ovaj način pokušava izbjeći sam univerzitet koji bi trebao dati saglasnost, građanima ostaje nejasno.

 

 

Na osnovu ove odluke reagovali su iz opštinskog odbora SDS-a Pale zahtijevajući hitnu reakciju rukovodstva Opštine Pale, narodnih poslanika i svih političkih subjekata u ovoj opštini.

 

“Vjerujemo da je početak rada u Višegradu, studijskog programa koji već postoji na Palama, direktan uticaj na našu opštinu i fakultetete koji imaju sjedište u našoj opštini. Tražimo hitnu zaštitu Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu od nastavka decentralizacije, koja će neminovno dovesti do disfunkcionalnog i konačnog gašenja ovog Fakulteta”, objevljeno je na zvaničnoj stranici.

 

Iz SDS-a kažu da je nakon prvog upisnog roka na ovom fakultetu ostalo  60 slobodnih mjesta, a uprava fakulteta priznaje da ni nakon drugog upisnog smjera, koji je u toku, neće biti upisan planirani broj studenata.

 

Povodom ovog slučaja izjasnio se i dekan pomenutog fakulteta Marko Đogo izjasnivši se da daje na uvid javnosti pomenuti dokument i da neće odgovarati na komentare o “duhu” ovog sporazuma zbog nedostatka vremena.

 

Riječ je o poslovno tehničkoj saradnji između Ekonomskog fakulteta UIS i Andrićgrada u oblasti naučno- istraživačke, stručne i obrazovne djelatnosti.

 

 

Poražavajuće brojke o broju upisanih studenata

 

A da ovaj studijski program u Andrićgradu neće biti otvoren smatra  gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić. On u izjavi za SPIN Info navodi da nije upoznat da je donesena odluka o osnivanju novog studijskog programa koju donosi Senat Univerziteta, i smatra da neće ni biti.

 

“Odbornici Skupštine Grada su donijeli odluku da se protive tome, ne zato što imaju bilo šta protiv Višegrada, ili bilo koje druge sredine, već zato što smatramo da to nema opravdanost u današnjim uslovima studiranja i broja studenata koji se upisuju na fakulteta”, zaključuje Ćosić.

 

A brojke zaista jesu poražavajuće. Na Univerztetu u Istočnom Sarajevu u akademskoj 2022/23 godini upisano je oko 1 000 studenata manje nego prethodne godine pa se ta brojka kreće oko 8 000 studenata.

 

Dok vlast na nivou Republike Srpske ne obazirući se na Grad Istočno Sarajevo svečano obećava novi fakultet u svrhu promocije sopstvenih interesa, poražavajući je podatak da čak 16 000 studenata iz Republike Srpske studira u susjednoj Srbiji. O tome ni riječi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *